Ugrás a tartalomra

A konzervatívok győztek a horvát választásokon

2020.07.06
07:28
2020.07.06
09:03
Forrás
MTI
Végleges eredményeket ma délután közöl a horvát választási bizottság.

A részeredmények szerint a konzervatívok győztek a horvátországi előre hozott választásokon, de nem szereztek abszolút többséget. A leadott szavazatok 90 százalékos feldolgozottságánál is vezet a jobboldali kormányzó Horvát Demokratikus Közösség a Szociáldemokrata Párttal szemben. A részeredmények tükrében a HDZ 68, az SDP irányította Restart Koalíció pedig 43 mandátumot szerzett a 151 fős törvényhozásban. A horvát parlament 11 mandátumot a nemzeti kisebbségeknek és a horvát diaszpórának tart fenn.

Andrej Plenković, a HDZ elnöke a választások éjszakáján megtartott beszédében kiemelte: nehéz kormányzati ciklus áll mögöttük, számos megpróbáltatással, a kihívások, amelyek előttük állnak pedig még nagyobbak. Szavai szerint az ekkora támogatottság nagy felelősség is jár, amelyet meg fognak szolgálni. Horvátországnak megoldást kell találnia a gazdasági és közegészségügyi kihívásokra, meg kell erősítenie intézményeit, és meg kell védenie az emberi és kisebbségi jogokat - fogalmazott. A HDZ bejelentette, hogy már hétfőn megkezdik a koalíciós tárgyalásokat.

választások
Horvátország

Most

19:06, Frissítve: 19:27

Húsvéti kirakodóvásár Pancsován

Hetedik alkalommal rendeztek húsvéti kirakodóvásárt Pancsován. A városhoz tartozó települések nőszervezetei és magánszemélyek kínálják fel kézműves portékáikat és ünnepi süteményeiket.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.