Ugrás a tartalomra

Kormányalakítási megbízást kapott Benjámin Netanjahu

2019.04.17
22:34
Forrás
MTI
Reuven Rivlin államfő szerda este Benjámin Netanjahut bízta meg Izrael új kormányának megalakításával az április 9-i választáson parlamentbe jutott pártok többségi javaslata alapján.

Rivlin hangsúlyozta, hogy az ország nehéz választási időszakon van túl, amelyben olyan dolgok is elhangzottak, amelyeknek nem kellett volna, és kiemelte az Izraelben élő összes nemzetiség és vallás együttélésének, és együttműködésének fontosságát.

Benjámin Netanjahu közölte, hogy egyaránt miniszterelnöke kíván lenni a rá szavazó és a nem rá szavazó polgároknak. Emlékeztetett az eddigi kormányzása során elért eredményekre, és ezek folytatását ígérte.

Az államfő a múlt kedden megtartott választások után pár nappal, az eredmények csütörtök éjszakai kihirdetése után, már hétfőn megkezdte a megbeszéléseket a kneszetbe bejutó, vagyis a 3,25 százalékos küszöböt elérő pártok képviselőivel. A nyilvánosság előtt felkérte őket javaslattételre a következő kormányfő személyéről.

Az izraeli jog alapján a pártok frakcióinak képviselői külön-külön javaslatot tettek az államfőnek az új miniszterelnök személyére. A százhúszból hatvanöt képviselő, illetve az őket tömörítő pártok Benjámin Netanjahut, a jobboldali Likud párt vezetőjét javasolták miniszterelnöknek, és Rivlin ezek alapján őt kérte fel az új kormány megalakítására, mert neki van a legnagyobb esélye van a stabil kabinet megteremtésére. Ez lesz Netanjahu ötödik kormánya.

A kormányalakításra a törvények szerint a miniszterelnök-jelölt 28 napot kap az elnöktől, de ezt Rivlin két héttel meghosszabbíthatja, vagyis legfeljebb negyvenkét napon belül be kell jelentenie a sikeres kormányalakítást.

Izrael új, huszonegyedik törvényhozásának tagjai április 30-án fognak fölesküdni. A Walla nevű internetes híroldal értesülései szerint A Likud már csütörtökön megkezdi a koalíciós egyezmények megszövegezését a vallásos és a jobboldali pártokkal.

Benjámin Netanjahu

Most

19:06, Frissítve: 19:27

Húsvéti kirakodóvásár Pancsován

Hetedik alkalommal rendeztek húsvéti kirakodóvásárt Pancsován. A városhoz tartozó települések nőszervezetei és magánszemélyek kínálják fel kézműves portékáikat és ünnepi süteményeiket.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.