Ugrás a tartalomra

Kormányalakítási megbízást kapott Dačić Nikolićtól

2012.06.28
14:11
Ivica Dačić, a Szerbiai Szocialista Párt elnöke megkapta a kormányalakítási megbízást Tomislav Nikolić szerb köztársasági elnöktől
Ivica Dačić, a Szerbiai Szocialista Párt elnöke megkapta a kormányalakítási megbízást Tomislav Nikolić szerb köztársasági elnöktől. Dačić kijelentette: megvan hozzá a szükséges parlamenti többsége. Az SZSZP a Szerb Haladó Párttal és a Szerbia Egyesült Régióival alkotna kormányt. Tomislav Nikolić szerint a szerb kormány hatékony és felelős kell, hogy legyen. Egyeztetésekkel kell, hogy döntsön mindarról ami a lakosok jövőjére van hatással. Véleménye szerint ez nem lesz könnyű feladat, a helyzet bonyolult, de a cél mindenképp: a stabilitás, a béke és az országok közötti jó viszony kiépítése és fenntartása. Az államfő kiemelte: „Szerbia ma fordulóponthoz ért. Egy új fejezet kezdődik a történelmünkben. Elkezdjük építeni az állam biztos rendszerét, az utódaink jobb életét, és visszaadni a nemzet büszkeségét, amelyet elvesztett.” A kormányalakítással megbízott Ivica Dačić, a Szerbiai Szocialista Párt elnöke azt ígérte, hogy gyorsan megalakul az új kormány. A szerbiai Elnökség épülete előtt tartott sajtóértekezletén elmondta, hogy nem utasíthatta el az ajánlatot, hogy ő legyen a kormányfő – annak ellenére sem, hogy az elmúlt négy évben jól együttműködött a Demokrata Párttal. Közölte, hogy holnap találkozik a Szerb Haladó Párt képviselőivel, majd a többi párt képviselőivel is. Erős Szerbia, az európai integrációk folytatása, szociális felelősség – ezek lesznek az új kormány fő célkitűzései – mondta. Hangsúlyozta továbbá: kevésbé érdekli a múlt, mint a jelen és a jövő. Megígérte, hogy nem lesz visszatérés a '90-es évekbe. Szavai szerint az új kormány nem lesz sem Európa-párti, sem oroszpárti, hanem szerbpárti, illetve Szerbia polgárainak az érdekében fog tevékenykedni. Hozzátette: nem vállalta volna a koalíciót az SNS-szel, ha bárki külföldön azt mondta volna neki, hogy az a párt nem Európa-párti.
Ivica Dačić
kormányalakítás
Tomislav Nikolić

Most

20:30

Európa melegszik a leggyorsabban a kontinensek közül

Európa hőmérséklete a globális átlag nagyjából kétszeresével emelkedik – jelentette az AP hírügynökség az ENSZ Meteorológiai Világszervezete (WMO) és az Európai Unió klímaváltozási szolgálata, a Copernicus legfrissebb jelentéseire hivatkozva.
19:54

Megkezdte a támogatói aláírások gyűjtését a VMSZ

Magyarkanizsa, Topolya és Zenta község területén kezdte az önkormányzati listaállításhoz szükséges támogató aláírások gyűjtését a Vajdasági Magyar Szövetség. A párt Topolyán ma elsőként adta át listáját, így az egyes sorszámmal indulnak.
18:48, Frissítve: 19:19

Táncolt a tavasz a Népkörben

A tánc világnapja alkalmából a szabadkai Népkör Magyar Művelődési Központ idén is megszervezte a Táncoló tavasz elnevezésű rendezvényt. A regionális gyermek és ifjúsági néptánc találkozón közel 200 fiatal lépett színpadra.
15:14, Frissítve: 18:25

Újraszentelték a Ladányi-keresztet

Újraszentelték a Törökbecse és Basahíd közötti országút mentén álló Ladányi keresztet. Törökbecse polgárai a közelben zajló 1849-es csatában elesett névtelen hősök emlékére állíttatták fel annak idején.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.