Ugrás a tartalomra

A korrupcióellenességéről ismert jelenlegi államfő győzött Bulgáriában

2021.11.22
08:31
2021.11.22
08:37
Forrás
Euronews
Rumen Radev marad az ország elnöke, miután az államfőválasztás második fordulójában fölényesen legyőzte kihívóját, Anasztasz Gerdzsikovot.

Radev kétszer annyi szavazatot kapott, mint a volt miniszterelnök, Bojko Boriszov által támogatott ellenfele. Gerdzsikov. A Szófiai Egyetem rektora elismerte vereségét, egyben sajnálatát fejezte ki, amiért nem tudta meggyőzni a bolgárokat, hogy képes egyesíteni a nemzetet. A szavazás utáni első beszédben a pártokhoz fordult Radev. Sürgette őket, hogy alakítsanak kormányt, indítsák el az igazságügyi reformokat, küzdjenek a koronavírus-járvány ellen, és intézkedjenek a kiszolgáltatottak védelme érdekében a magas energiaköltségekkel szemben.

Az elnöki tisztség nagyrészt ceremoniális jellegű, viszont a közvélemény befolyásolására nagy hatású platformot biztosít. Az elnök politikai válság idején előtérbe kerül, amikor ideiglenes kabineteket nevezhet ki. Radev azért vált népszerűvé, mert támogatta a Boriszov elleni, 2020-as hatalmas korrupcióellenes tüntetéseket. Olyan ideiglenes kormányokat nevezett ki, amelyek fényt derítettek Boriszov kabinetjének zavaros közbeszerzési ügyleteire.

Bulgária
elnökválasztás

Most

19:06, Frissítve: 19:27

Húsvéti kirakodóvásár Pancsován

Hetedik alkalommal rendeztek húsvéti kirakodóvásárt Pancsován. A városhoz tartozó települések nőszervezetei és magánszemélyek kínálják fel kézműves portékáikat és ünnepi süteményeiket.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.