Ugrás a tartalomra

Kreml: Kína jogosnak minősítette Oroszország nemzeti érdekek védelmében tett lépéseit

2022.06.15
20:14
Forrás
Hirado.hu, MTI
Vlagyimir Putyin orosz elnökkel egyeztetett telefonon a kínai elnök.

A kínai külügyminisztérium közleménye szerint Hszi Csin-ping kijelentette, Kína kész a továbbiakban is hozzájárulni az ukrajnai helyzet megfelelő rendezéséhez. Peking tartózkodik Oroszország Ukrajna elleni támadásának elítélésétől, és több alkalommal tiltakozott a szankciók alkalmazása ellen. A kínai elnök úgy értékelte, hogy a zűrzavarral és változásokkal teli globális környezetben a kínai-orosz kapcsolatok megőrizték fejlődési lendületüket. A két ország közötti kereskedelem stabil ütemben halad előre – tette hozzá. Kína kész előmozdítani az Oroszországgal folytatott pragmatikus együttműködést. A kínai elnök reményét fejezte ki, hogy Kína a továbbiakban is számíthat az orosz fél támogatására egyebek mellett olyan kulcsfontosságú érdekeket és kérdéseket illetően, mint a szuverenitás és a biztonság, és kész viszonozni a támogatást e területeken.

A Kreml sajtószolgálata azt közölte a szerdai telefonbeszélgetéséről kiadott tájékoztatójában, hogy Kína jogosnak minősítette Oroszországnak a nemzeti érdekek védelmében tett lépéseit a kívülről érkező kihívásokkal szemben. A két vezető az orosz elnöki hivatal közleménye szerint megállapította, hogy Moszkva és Peking csakúgy, mint korábban, közös vagy nagyon közeli álláspontot vall a nemzetközi politikában, következetesen védi a nemzetközi jog alapelveit, és a nemzetközi kapcsolatok valóban többpólusú és igazságos rendszerének kiépítésére törekszik. A felek megállapodtak, hogy az „illegitim nyugati szankciók” miatt súlyosbodott helyzetben bővítik együttműködésüket az energetikában, a pénzügyekben, az iparban, a közlekedésben, illetve más területeken is. Megvitatták a kétoldalú kereskedelmi és gazdasági együttműködés kilátásait, amelynek nagyságrendje idén rekordot fog dönteni.

A két elnök megvitatta Oroszország és Kína katonai haditechnikai kapcsolatainak továbbfejlesztését.

Vlagyimir Putyin
Hszi Csin-ping
Kína
Oroszország
ukrajnai háború

Most

19:06, Frissítve: 19:27

Húsvéti kirakodóvásár Pancsován

Hetedik alkalommal rendeztek húsvéti kirakodóvásárt Pancsován. A városhoz tartozó települések nőszervezetei és magánszemélyek kínálják fel kézműves portékáikat és ünnepi süteményeiket.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.