Ugrás a tartalomra
Flickr

Lemondott az európai ügyekért felelős amerikai helyettes külügyi államtitkár

2019-01-23
00:10
Forrás
MTI
Bejelentette lemondását kedden Wess Mitchell, az európai ügyekért felelős amerikai helyettes külügyi államtitkár, aki a többi között a Magyarországgal kapcsolatos amerikai külpolitikát is felügyelte.

Az az érzésem, hogy elvégeztem azt, amit meg kellett tennem: kidolgoztam a külügyminisztérium európai stratégiáját - fogalmazott a 41 éves Mitchell, aki 2017-ben egy kutatóintézet éléről került a külügyminisztériumba. A diplomata hangsúlyozta, hogy a világ legjobb diplomatáival dolgozott együtt és ez figyelemre méltó tapasztalat volt, de most már több időt szeretne tölteni a családjával. 

Robert Palladino külügyi szóvivő Twitteren közölte, hogy Wess Mitchell lemondása február 15-én lép érvénybe. Mike Pompeo, az amerikai diplomácia vezetője - szintén Twitter-bejegyzésben - dicsérte a távozó államtitkár csodálatos munkáját. 

A távozásról hírt adó The Washington Post című lap idézte Mitchell interjúját, amelyben a diplomata azt mondta: távozása nem a kormányzat politikája vagy a külpolitikai irányvonal elleni tiltakozás. Egyben dicsérte Mike Pompeo vezetési képességeit és külpolitikai vízióját. Teljes mértékben támogatom őt, munkáját, az itteni vezetői csapatot - fogalmazott. 

A The Washington Post megjegyezte: Mitchell megfordította az előző elnök, Barack Obama kormányzatának kelet-közép-európai politikáját. Megemlítette: Mitchellnek oroszlánrésze volt abban, hogy a magyar külügyminiszter tavaly Washingtonban tárgyalt Mike Pompeo külügyminiszterrel és John Bolton nemzetbiztonsági tanácsadóval.

Wess Mitchell

Most

Népszerű

Miért hagyják el az emberek Szerbiát?

A szerbiai polgároknak több mint egyötöde gondolt már arra, hogy elhagyja Szerbiát, a már külföldön élőknek pedig több mint 90 százaléka ott látja gyermekei jövőjét is.