Ugrás a tartalomra

Leszavazták a brit kormányt Brexit-ügyben

2017.12.14
05:21
2024.03.19
08:37
Forrás
MTI
Kulcsfontosságú szavazást veszített el a brit kormány a Brexitről, a kormányzó Konzervatív Párt több képviselője is Theresa May kormánya ellen fordult.

A brit kormány szándékával ellentétben megszavazott szerda este a londoni alsóház egy módosító indítványt, amelyben az előterjesztők jogi garanciákat követeltek arra, hogy a brit parlament törvényerejű határozattal dönthessen a brit EU-tagság megszűnéséről kötendő majdani átfogó megállapodásról.

A módosító kezdeményezést, amelyet beterjesztői a brit EU-tagságot rögzítő törvény visszavonását célzó törvénytervezethez nyújtottak be, többórás vita után 309-305 arányban fogadta el a brit parlament választott alsó kamarája. A kormánnyal szemben szavazott a kormányzó Konzervatív Párt több képviselője is, akikhez az ellenzék szinte testületileg csatlakozott.

A kormány szükségtelennek tartotta a módosításban követelt jogi garanciát, azzal az érvvel, hogy a parlamentnek mindenképpen érdemi beleszólása lesz a Brexit-tárgyalások menetébe és kimenetelébe, de az indítvány beterjesztői szerint a parlamenti szuverenitás szerves része, hogy a képviselőké legyen a végső szó.

Brexit
Theresa May
brit

Most

19:06, Frissítve: 19:27

Húsvéti kirakodóvásár Pancsován

Hetedik alkalommal rendeztek húsvéti kirakodóvásárt Pancsován. A városhoz tartozó települések nőszervezetei és magánszemélyek kínálják fel kézműves portékáikat és ünnepi süteményeiket.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.