Ugrás a tartalomra

Ma dönt a parlament a rendkívüli állapot eltörléséről

2020.05.06
11:44
2020.05.06
16:58
Forrás
Pannon RTV
A szerbiai parlament a rendkívüli állapot megszüntetéséről tárgyal. Ha ezt elfogadják, akkor holnaptól a kijárási tilalom is megszűnik.

Botránnyal kezdődött a szerb parlament mai ülése. Boško Obradović kivonult a szószékre és síppal zavarta meg az ülés kezdetét. A Dveri párt vezetője többszöri felszólításra sem volt hajlandó kivonulni a teremből, ezért Maja Gojković 20 perces szünetet rendelt el. Ezután Obradovićot a parlament biztonsági szolgálata kivezette. A szerb parlament ma vitatja meg a szerb kormánynak a rendkívüli állapot megszüntetésére vonatkozó javaslatát.

Március 15-én vezették be Szerbiában a rendkívüli helyzetet. Március 20-án reggel pedig az ország határait is lezárták. Az elmúlt csaknem két hónap alatt számos korlátozást vezettek be, kijárási tilalom volt az országban estétől reggelig, emellett pedig a katolikus húsvét alatt 60, a pravoszláv húsvét alatt pedig 84 órás kijárási tilalmat rendeltek el. Emellett bezártak az iskolák, a szállodák, az edzőtermek, a fodrász- és szépségszalonok, a kávézók és éttermek, a bevásárlóközpontok, valamint a helyközi és a városi tömegközlekedést is beszüntették.

Az elmúlt napokban lassan elkezdett visszatérni az élet a rendes kerékvágásba, elindult a közlekedés, a szalonok, kávézók megnyitottak, hamarosan pedig a nagyobb bevásárlóközpontok is sorra kerülnek. Ez persze még nem jelenti azt, hogy a járvány elmúlt volna, a szakemberek továbbra is a személyes felelősség fontosságát hangsúlyozzák.

Ana Brnabić, miniszterelnök, Szerbia (SZHP): „Teljesültek a feltételek a rendkívüli állapot beszüntetésére. Legyőztük a vírust? Úgy gondolom, hogy nem mondhatjuk azt, hogy teljes mértékben legyőztük, de nagyon jó úton haladunk afelé, és a vége felé járunk annak, és néhány nap múlva azt mondhatjuk, hogy a vírus legyőztük. Ez a két dolog vajon együtt jár? De úgy gondolom, hogy a rendkívüli helyzettel való visszaélés lenne az, ha a kormány azt kérné, hogy hosszabbítsuk meg mindaddig, míg nem tudjuk kijelenteni a teljes győzelmet a vírus felett.”

szerb parlament
rendkívüli állapot
koronavírus-járvány

Most

19:06, Frissítve: 19:27

Húsvéti kirakodóvásár Pancsován

Hetedik alkalommal rendeztek húsvéti kirakodóvásárt Pancsován. A városhoz tartozó települések nőszervezetei és magánszemélyek kínálják fel kézműves portékáikat és ünnepi süteményeiket.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.