Ugrás a tartalomra

Magyar virtuális nemzeti tér jön létre

2023.07.21
12:36
2023.07.21
17:39
Forrás
Pannon RTV
A legszélesebb kisebbségi jogokat élvezik a vajdasági magyarok, kitűnő a szerb-magyar barátság, ez kell hogy reményt adjon a többi magyar közösségnek is - hangzott el Tusnádfürdőn, a Bálványosi Szabadegyetemen.

A nemzetpolitikai kerekasztal-beszélgetésen a határon túli magyar közösségek szervezeteinek vezetői is részt vettek.

Semjén Zsolt, magyar miniszterelnök-helyettes a kerekasztal-beszélgetésen kijelentette, az anyaország gondot visel a külhoni magyar közösségekről: mi sem bizonyítja ezt jobban, minthogy 2010 után az első évben megtízszerezték a nemzetpolitikai támogatásokat, ezek pedig azóta minden évben nőnek. Visszaállították a MÁÉRT-et, 96 nemzeti jelentőségű intézményt működtetnek 155 milliárd forintos támogatással, 5400 beruházás, 1000 Kárpát-medencei óvoda, 3000 épített, vagy felújított templom, 220 ezer külhoni magyar gyermek segítése az oktatási-nevelési támogatással – ezek csak töredékei a nemzetpolitika alapjainak – hangsúlyozta.

„A nemzetegyesítésnek január elsejétől lesz egy olyan forradalmi része, hogy VPN-rendszeren keresztül a világon bárki, bárhol van, egyszerű regisztrációval kaphat egy IP-címet és onnantól kezdve digitálisan, állampolgárság alapján, aki regisztrál, kap egy IP-címet és ezáltal egy virtuális nemzeti tér jön létre, egy digitális állampolgárság, és onnantól kezdve bárhol van a világban, a teljes közmédiához hozzáfér, és a teljes magyar államrezonhoz. Alkotmányos kötelességünk, hogy éljünk ezzel a lehetőséggel.”

2010. május 26-a vízválasztó volt, ugyanis ekkor történt meg az állampolgárság megadása a külhoni magyaroknak, ez történelmi jelentőségű lépés volt – hangsúlyozta Potápi Árpád János, magyar nemzetpolitikáért felelős államtitkár. Ennek köszönhetjük szimbolikusan a többi eredményt – szögezte le. 2020 után jött a pandémia, továbbá az orosz-ukrán háború, amely közvetve és közvetlenül is érint mindannyiunkat.

„Nekünk ebben a megváltozott helyzetben, amikor nominálisan sem csökkent a nemzetpolitikára szánt támogatások összege, mert több médiumban megjelent az, hogy csökkent az erre szánt támogatás, ez nem igaz. Nekünk ebben a helyzetben elsősorban arra kell törekednünk, hogy a 22-23-ig elért eredményeket közösen meg tudjuk őrizni.”

Nincs jó helyzetben az erdélyi kisebbségi magyar közösség: a külső faktorok mellett ott van a kegyetlen valóság: a népszámlálás negatív adatai, a közösség fogy, ez a trend pedig nem változott, nem lassult, sőt gyorsult az elmúlt időszakban – hangzott el Tusnádfürdőn.

Zakariás Zoltán, elnök, Erdélyi Magyar Szövetség: „Ezt a fogyási trendet egyféleképpen tudjuk megváltoztatni, ha a közösségeket, főleg a helyi közösségeket erősítjük.”

Köszönet a magyar kormánynak az elmúlt 10 év támogatásáért, a nemzetpolitikai támogatások azért is létezhetnek, mert a határon túli magyar közösségek megőrizték az önszerveződési képességüket. Tanulság az elmúlt 10 évből: az erre való készség - mondta Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke. Szavai szerint Vajdaságban a magyar kormány támogatásának köszönhetően megmaradt az intézményrendszer stabilitása, a fejlesztések továbbvitelének a lehetősége is biztosított. Lehet számítani a szerbiai forrásokra is, ez pedig az érdekképviseletnek köszönhető, továbbá a két ország közötti együttműködésnek is - hangoztatta.

Pásztor István, elnök, VMSZ: „Sokkal nagyobb mértékben számíthatunk az otthoni forrásokra, ez többek között annak köszönhető, hogy hosszú ideje részei vagyunk a parlamenti többségnek az ország minden szintjén, és ami ennek külön lendületet adott, az a stratégiai megállapodás, amely a két ország között létrejött. Azt gondolom, hogy 5 évvel vagy 10 évvel ezelőtt nem volt ember, aki arra mert volna fogadni, hogy a két ország között ilyen viszony alakul ki, amely most már nem csak jószomszédi, nem csak partneri, hanem egy olyan viszony, amely a stratégiai partnerséget fogalmazza meg célként.”

Pásztor István hozzátette, a következő év választási év lesz Szerbiában, európai parlamenti választás, általános választás is lesz, tartományi, parlamenti, és önkormányzati szinten. A VMSZ célja, hogy ezeken a lehető legjobb eredményt érje el, mert ez meghatározza az azt követő időszak érdekképviseleti helyzetét is. A kerekasztal-beszélgetésen egyébként részt vettek még a Kárpát-medence és a diaszpóra magyarságának politikai képviselői.

A vajdasági magyarság jó példa lehet az összes magyar nemzeti kisebbség számára - nyilatkozta Semjén Zsolt a Pannon RTV-nek adott külön interjújában Tusnádfürdőn. A magyar miniszterelnök-helyettes azt mondta, a magyar kormány célja, hogy aki szülőföldjén maradt, az minden támogatást megkapjon. A helyszínen Kartali Rita kérdezte.

A nemzetpolitikai kerekasztal-beszélgetés után Pásztor István aktualitásokról, migrációs helyzetről és a kisebbségi érdekérvényesítésről is beszélt a Pannon Televízió stábjának.

Zakariás Zoltán
Erdélyi Magyar Szövetség
Tusnádfürdő
Bálványosi Szabadegyetem
nemzetpolitika

Most

11:02, Frissítve: 11:09

Az ének összetart

A Szajkó énekegyüttes tartott önálló estet a Fokos zenekar kíséretében Kishegyesen. Galga menti, al dunai, székely, kalocsai, gyimesi dalok is szerepeltek abban a 9 népdalcsokorban, amivel az együttes készült.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.