Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Magyarországi és vajdasági kutatók tanácskoztak Szerbia EU-csatlakozásáról

2019-12-14
13:39
2019-12-14
19:12
Forrás
Pannon RTV
A Vajdasági Magyar Tudományos Társaság szervezte a konferenciát, amely középpontjában Szerbia EU-csatlakozásának lehetőségei és feltételei szerepelnek, a társadalmi és tudományos felkészülés tükrében.

Trócsányi László, európai parlamenti képviselő, Magyarország volt igazságügyi minisztere az Újvidéken megtartott tanácskozáson előadóként vett részt. Az Európai Unió és a tagállamok viszonyáról beszélt: „Magyarország és sokan mások úgy gondoljuk, sőt biztosak vagyunk benne, hogy Európa egységességéről akkor beszélhetünk, ha Szerbia, Montenegró és a környező országok, a Balkán országai teljes körű tagjai lesznek az Európai Uniónak.”

Idén 20 éve annak, hogy létrejött a Vajdasági Magyar Tudományos Társaság. Szalma József elnök a Tudomány Napja alkalmából rendezett tanácskozás jelentőségéről beszélt: „Ez a jubiláris tanácskozás egy nagyon fontos kérdésről szól, mint ahogy a miniszter úr elmondta, Szerbia uniós csatlakozásáról. Ennek az útnak a tudomány is egyik folyosója, azt mondanám, hídja.”

Pásztor István, a Tartományi Képviselőház elnöke nyitóbeszédében kifejtette, Szerbia ma felkészültebb a csatlakozáshoz, mint ahogy azt a tárgyalási folyamatok bizonyítják: „Most éljük azt a pillanatot, amikor eldől, hogy az EU milyen utat szab meg az elkövetkező öt évre. Az egész következő év erről fog szólni. Azt remélem, azt reméljük mindannyian, hogy az Európai Bizottság, illetve az európai politikai döntéshozók nem lesznek elzárkózóak.”

A konferenciára idén 26 témához kapcsolód referátum érkezett.

Vajdasági Magyar Tudományos Társaság
csatlakozás
Pásztor István
Szalma József
Trócsányi László

Most

Népszerű

Fájjon-e a feje annak, akinek régi autója van?

A légszennyezés a mindennapok legégetőbb problémája lett. A címlapok, az újságok vezető cikkei mind erről szólnak a szerb sajtóban is. Nap mint nap újabbnál újabb intézkedéseket fogalmaznak meg.

Január 18-a Piroska napja

Időjárás szempontjából a mai napnak különleges jelentése van, ugyanis, ha Piroska napján fagy, negyven napig el nem hagy - tartja a mondás.