Ugrás a tartalomra

Magyarországi polgármesterek látogattak Dél-Bánátba

2018.09.23
17:09
2024.03.19
08:33
Forrás
Pannon RTV
Potápi Árpád János magyar nemzetpolitikáért felelős államtitkár az eseményen a szórványmagyarság támogatásának fontosságát emelte ki.

Dél-Bánátba is ellátogattak a napokban a magyarországi Völgységi Önkormányzatok Társulása és a Kaposmenti Társulás polgármesterei. A vendégek az al-dunai székelyek falvaival ismerkedtek meg. Székelykeve és Sándoregyháza után Hertelendyfalván megtekintették a református templomot és az épülő gyülekezeti házat, továbbá a Tamási Áron Székely-Magyar Művelődési Egyesületben épülő tájházat is körbejárták. Potápi Árpád János, nemzetpolitikáért felelős államtitkár, Magyarország: „Régi vágya az itteni közösségnek, hogy egy állandó tájháza legyen. Először úgy képzeltük, hogy egy régi házat veszünk meg, és azt újítjuk fel, de azt gondolom, hogy ez sokkal időtállóbb épület lesz, és több funkciója is lesz a tájház jelleg mellett, vagy a múzeumi jelleg mellett, mert vendégszobák kialakítására is mód van a tetőtérben. Ezen kívül pedig a régi rész is tovább fog működni. Jó ötletnek tartanám azt, ha egy helyi termékboltot is nyitnának, akár itt a tájházban, mert évente rengeteg csoport látogat el ide a Délvidékre.”

A magyarországi Bonyhád polgármestere, Filóné Ferencz Ibolya vezette a delegációt. „Remélem, hogy az ilyen látogatások fejlesztik a kapcsolatokat. Hiszek abban, hogy az emberek közötti élő kapcsolat meghatározó. Fontos a hagyomány, a kultúra, hiszen egy gyökerekből származunk. Itt is elhangzott, hogy a mostani delegációnak a nagy része székely származású, bukovinai székely felmenőkkel rendelkezik.”

Höfler József, a magyarországi Kisvejke polgármestere először járt Dél-Bánátban. „A délvidéki kirándulást már évek óta terveztük. Megmondom őszintén, hogy engem nagyon meglepett, ahogyan megélik az itteniek a magyarságot. Példamutató az összefogás, amellyel az egész faluban próbálják fenntartani a kis közösséget.”

A delegációt Saša Pavlov, Pancsova polgármestere is fogadta. A magyarországi vendégek megtekintették a pancsovai belvárosi katolikus és a felújított református templomot, emellett a Petőfi Sándor Magyar Művelődési Egyesületben is vendégeskedtek.

polgármester
Dél-Bánát
Völgységi Önkormányzatok Társulása
Kaposmenti Társulás
nemzetpolitikáért felelős államtitkár

Most

19:06, Frissítve: 19:27

Húsvéti kirakodóvásár Pancsován

Hetedik alkalommal rendeztek húsvéti kirakodóvásárt Pancsován. A városhoz tartozó települések nőszervezetei és magánszemélyek kínálják fel kézműves portékáikat és ünnepi süteményeiket.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.