Ugrás a tartalomra

Magyarországnak érdeke, hogy a Nyugat-Balkán gyorsan fejlődjön

2020.05.12
12:52
2020.05.16
09:15
Szijjártó Péter a montenegrói külügyminiszterrel tartott közös sajtótájékoztatót Podgoricában.

Magyarországnak biztonsági, politikai és gazdasági érdeke fűződik a Nyugat-Balkán gyors fejlődéséhez - mondta Szijjártó Péter ma Podgoricában, a montenegrói külügyminiszterrel Srđan Darmanovićtyal tartott közös sajtótájékoztatóján. A magyar külgazdasági és külügyminiszter hangsúlyozta, az ottani országok fontos kereskedelmi partnerei Budapestnek, valamint a magyar tőkebefektetések kedvelt célpontjai, és a térség a migrációs veszélynek kitett útvonalon fekszik. Szijjártó hozzátette, Magyarországnak az az érdeke, hogy a Nyugat-Balkán gyorsan fejlődjön, és országai minél gyorsabban csatlakozhassanak az Európai Unióhoz, ezért Budapest minden támogatást megad a horvát soros uniós elnökségnek ahhoz, hogy még június előtt megnyissa Montenegróval az utolsó, még meg nem nyitott csatlakozási fejezetet.

"Meg vagyunk arról győződve, hogy a világjárványt követően sem a világgazdaságban, sem a világpolitikában semmi nem lesz már ugyanolyan, mint volt korábban. Ezért az Európai Uniónak is egy új versenyben kell helytállnia, és meg vagyunk győződve arról, hogy az Európai Uniónak az új világrendben elfoglalt pozíciója és ereje szoros összefüggésben lesz a bővítés sikerével" - közölte a tárcavezető. Hozzáfűzte: minél nagyobb lesz az Európai Unió, annál fontosabb szerepet tud játszani az új világpolitikai rendben. "Ehhez pedig arra van szükség, hogy a Nyugat-Balkánt ne elveszítse az Európai Unió, hanem integrálni tudja" - szögezte le Szijjártó Péter.

Szijjártó Péter
Montenegró
Nyugat-Balkán

Most

19:06, Frissítve: 19:27

Húsvéti kirakodóvásár Pancsován

Hetedik alkalommal rendeztek húsvéti kirakodóvásárt Pancsován. A városhoz tartozó települések nőszervezetei és magánszemélyek kínálják fel kézműves portékáikat és ünnepi süteményeiket.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.