Ugrás a tartalomra
Tanjug/AP Photo/Visar Kryeziu

A második hetébe lépett a koszovói szerbek megmozdulása

2021.09.27
15:46
2021.09.28
07:35
Forrás
Szerbiai RTV
Nyolcadik napja tiltakoznak a szerbek, a koszovói rendőrség különleges egységei továbbra sem vonulnak vissza.
Tanjug/AP Photo/Visar Kryeziu

Második hete tüntetnek a helyi szerbek Koszovó északi részén, a Jarinjenél és Brnjaknál található átkelőknél. Pristina pedig a viszonosság elve szerint nyolcadik napja alkalmazza a szerbiai rendszámtáblákra vonatkozó rendelkezést. A szerb közmédia arról számolt be, hogy a szerb katonaság is az adminisztratív vonaltól két kilométerre állomásozik. Négy páncélozott járművel érkezetek Jarinjébe. 

A tüntetők elbarikádozták a Raška-Leposavić és Ribariće-Zubin Potok főutakat.

A térség felett elszálltak szerb helikopterek és vadászgépek, de a KFOR helikoptere is.

A szerb katonaság egy részét fokozott készültségbe helyezték.

Tanjug/AP Photo/Visar Kryeziu

Ana Brnabić az eset kapcsán azt nyilatkozta, hogy jelen pillanatban nem lehet jót mondani az Európai Unió hozzáállásáról a kérdéshez. A szerb miniszterelnök szerint az EU-nak nincs elég ereje a helyzet kezelésére. A mai nap folyamán a helyszínre érkezett a KFOR, azaz a Koszovóban tevékenykedő, a NATO parancsnoksága alatt működő nemzetközi békefenntartó haderő is. Aleksandar Vučić pedig fogadta a Kvinta-országok, valamint az EU-képviselőit, akiktől a helyzet enyhítését kérte. A szerb államfő hangsúlyozta, Szerbia továbbra is elkötelezett a béke mellett.

Aleksandar Vučić telefonon egyeztetett Jens Stoltenberg NATO-főtitkárral és Josep Borrel uniós kül- és biztonságpolitikai főképviselővel is az Észak-Koszovóban kialakult helyzetről.

Koszovó
tiltakozás
tüntetés
megmozdulás
Észak-Koszovó
rendőrség
helikopter
vadászgép

Most

14:25, Frissítve: 15:20

Csak a covid-betegeket fogadják a zöldkeresztben

Bezárt a szabadkai tüdőgondozó úgynevezett zöld része, a teljes épület a koronavírusos betegek kivizsgálására állt át. A döntést a rájuk nehezedő óriási nyomás indokolja, mint mondják, a személyzet már teherbírásának a határán van.

Népszerű

Aleksandar Vučić: Aki mer, az nyer

Aki mer, az nyer - mondta magyarul Aleksandar Vučić szerb államfő Horgoson. Ezzel a mondattal Orbán Viktor magyar miniszterelnök Szerbia felé irányuló politikáját jellemezte.

Fogjunk össze a tiszaszentmiklósi Szarvák családért!

Ismét jó szándékú emberek segítségét kéri a tiszaszentmiklósi Szarvák Krisztina és családja. Az édesanya tavaly egyedül maradt hét gyermekével, miután férje rövid, súlyos betegség következtében elhunyt.