Ugrás a tartalomra

A második hetébe lépett a koszovói szerbek megmozdulása

2021.09.27
15:46
2021.09.28
07:35
Forrás
Szerbiai RTV
Nyolcadik napja tiltakoznak a szerbek, a koszovói rendőrség különleges egységei továbbra sem vonulnak vissza.

Második hete tüntetnek a helyi szerbek Koszovó északi részén, a Jarinjenél és Brnjaknál található átkelőknél. Pristina pedig a viszonosság elve szerint nyolcadik napja alkalmazza a szerbiai rendszámtáblákra vonatkozó rendelkezést. A szerb közmédia arról számolt be, hogy a szerb katonaság is az adminisztratív vonaltól két kilométerre állomásozik. Négy páncélozott járművel érkezetek Jarinjébe. 

A tüntetők elbarikádozták a Raška-Leposavić és Ribariće-Zubin Potok főutakat.

A térség felett elszálltak szerb helikopterek és vadászgépek, de a KFOR helikoptere is.

A szerb katonaság egy részét fokozott készültségbe helyezték.

Ana Brnabić az eset kapcsán azt nyilatkozta, hogy jelen pillanatban nem lehet jót mondani az Európai Unió hozzáállásáról a kérdéshez. A szerb miniszterelnök szerint az EU-nak nincs elég ereje a helyzet kezelésére. A mai nap folyamán a helyszínre érkezett a KFOR, azaz a Koszovóban tevékenykedő, a NATO parancsnoksága alatt működő nemzetközi békefenntartó haderő is. Aleksandar Vučić pedig fogadta a Kvinta-országok, valamint az EU-képviselőit, akiktől a helyzet enyhítését kérte. A szerb államfő hangsúlyozta, Szerbia továbbra is elkötelezett a béke mellett.

Aleksandar Vučić telefonon egyeztetett Jens Stoltenberg NATO-főtitkárral és Josep Borrel uniós kül- és biztonságpolitikai főképviselővel is az Észak-Koszovóban kialakult helyzetről.

Koszovó
tiltakozás
tüntetés
megmozdulás
Észak-Koszovó
rendőrség
helikopter
vadászgép

Most

17:45, Frissítve: 19:53

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.