Ugrás a tartalomra

May: El kell hagynunk az EU-t, amilyen gyorsan csak lehet

2019.04.11
07:35
Forrás
MTI
Nagy-Britanniának megállapodásra kell jutnia a kiválási megállapodás elfogadásáról, és amilyen gyorsan csak lehet, el kell hagynia az Európai Uniót.

Ezt jelentette ki a brit kormányfő csütörtökön Brüsszelben a rendkívüli EU-csúcs utáni sajtótájékoztatóján. Theresa May elmondta, az Európai Unió helyt adott az Egyesült Királyság kulcsfontosságú kérésének, és biztosította a Brexit korábbi határidejének kitolását. Kijelentette, mindent megtesz annak érdekében, hogy a szigetország rendezett formában hagyhassa el az uniót akár már május 22-én, annak ellenére, hogy az uniós tagországok vezetői hat hónapos kiterjesztést biztosítanak erre. Ha ezt sikerülne elérni, nem kellene megtartani a májusban esedékes európai parlamenti választásokat - mondta. Az unióban maradó huszonhét tagállam vezetője a csütörtök hajnalban befejeződő rendkívüli EU-csúcson legfeljebb október 31-éig tartó halasztást ajánlottak az Egyesült Királyság európai uniós kilépési határidejére, amelyet a brit kormányfő elfogadott. Júniusban vizsgálják felül a döntést, de szakemberek szerint ezt nem úgy kell érteni, hogy változhat a határidő, pusztán annyit jelent, hogy áttekintik a folyamat állását. Angela Merkel német kancellár közölte, az Európai Unió elhárította a brit európai uniós tagság rendezetlen, megállapodás nélküli megszűnése jelentette veszélyeket.

Brexit
Európai Unió
Theresa May

Most

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.