Ugrás a tartalomra

Megépülhet a Csantavérre és környékére tervezett szélerőműpark

2019.12.23
15:43
2020.02.10
19:00
Forrás
Pannon RTV
Többek között erről döntött ma a szabadkai Városi Képviselő-testület, elfogadták Szabadka Város 2020. évi költségvetését is.

A hatalmi képviselők a szélerőművek pozitív hozadékát emelték ki, az ellenzékiek pedig azt kritizálták, hogy már a VKT döntése előtt szerződéseket kötöttek meg a termelőkkel, illetve, hogy a tervezett szélerőművek túl közel lesznek a lakott területekhez. A mai ülésen elfogadták Szabadka Város 2020. évi költségvetését is. Ez mintegy 8,3 milliárd dinárt tesz ki. A Népszínház épületének befejezése, a zöld szökőkút újjáépítése és még számos fontos projekt pénzelésére különítettek el jelentős összegeket.

Most még csendes a csantavéri határ. A friss búzavetések éppen hogy kikeltek. Néhány éven belül azonban szélerőművek hada fog kinőni a földből. Ez Balassa Miklós csantavéri képviselő szerint jót fog hozni a falunak és Szabadka Városnak egyaránt: „75 kilométer kőutat ki fognak építeni, ami a nyári utakból lesz, tehát azt nem kell majd aszfaltozni. Azt majd tudják ugyanúgy használni a földművesek és a kivitelezők is azokat az utakat. Plusz még energiatakarékosság lesz majd és gazdasági oldala is lesz az egész programnak.”

A szélerőműpark csak néhány év múlva fog megvalósulni és bevételeket hozni a városi kasszába, azonban Szabadka Város 2020-as költségvetése így is jóval magasabb mint a korábbi években volt és jelentős beruházások valósulnak meg belőle.

Bogdan Laban, polgármester, Szabadka (SZHP): „A prioritások azok a beruházások, amelyeket már elkezdtünk. Elsősorban a színházról beszélek, az aqua- és wellness központról, illetve a zöld szökőkútról. De itt vannak a beruházások, amelynek projekttervei már készen állnak, illetve amelyeket jövőre azonnal megkezdhetünk. Ide tartozik a város szívében található homlokzatok felújítása is, amelyek az év végére elkészülnek.”

Az ellenzéki Szabadka Polgári Mozgalma nem szavazta meg a jövő évi költségvetést. Véleményük szerint túl magasra vannak tervezve a kiadások és a bevételek.

Maglai Jenő, önkormányzati frakcióvezető (SZPM): „Évről évre görgetik a projektumoknak a megvalósítását maguk előtt az önkormányzati vezetők. A színháznak a befejezése meg lett ígérve 2020-ra. Messze vagyunk ettől. A palicsi beruházás egyelőre áll. Azt is látjuk, hogy messze vagyunk attól. Ami megvalósult az egyedül a kerülőút, de azt is a köztársasági szervek valósították meg.”

A Vajdasági Magyar Szövetség támogatta a 2020-as büdzsét, mivel a város lakossága számára is fontos projektek valósulnak meg. A 8,3 milliárd dinárból mintegy 2,4 milliárd dinár beruházásokra jut.

Nágel János, önkormányzati frakcióvezető (VMSZ): „Ezek az eszközök lehetővé teszik a Szabadkai Népszínháznak a majdnem teljes befejezését, ami alapján lehetővé válik, hogy 2020 végén színházi előadások legyenek tartva a Szabadkai Népszínházban. Ezenkívül a zöld szökőkútnak is megtörténik az újjáépítése, ugyanakkor a környező épületeknek, három jelentős épületnek a homlokzata is felújításra kerül, és ennek eredményeként 2020 végén számításaink szerint Szabadkának egy teljesen új felújított központja lesz.”


A Városi Képviselő-testület 42 igen és 6 nem szavazattal elfogadta Szabadka Város 2020-as költségvetését. A szélerőműpark kiépítését 39-4 arányban fogadták el a képviselők.

Szabadkai VKT
Bogdan Laban
Maglai Jenő
Nágel János
Balassa Miklós
Szabadka

Most

19:06, Frissítve: 19:27

Húsvéti kirakodóvásár Pancsován

Hetedik alkalommal rendeztek húsvéti kirakodóvásárt Pancsován. A városhoz tartozó települések nőszervezetei és magánszemélyek kínálják fel kézműves portékáikat és ünnepi süteményeiket.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.