Ugrás a tartalomra

Megkezdődött a barikádok eltávolítása Észak-Koszovóban

2022.12.29
10:44
2022.12.29
16:24
Forrás
Pannon RTV
Eltávolították Merdarenál barikádot. A prištinai rendőrség közlése szerint újra megindult a forgalom. Egyébként éjszaka két kamiont is felgyújtottak egy hídnál, amely a barikád részét képezték Dudinog kršánál.

Megkezdődött a barikádok eltávolítása Észak-Koszovóban miután Aleksandar Vučić szerb köztársasági elnök szerda este a helyi szerbekkel tárgyalt. A koszovói belügyminisztérium szabadon engedte azokat a helyi szerbeket, akiket korábban a szerbek szerint koholt vádak alapján tartóztattak le, közöttük Dejan Pantićot, akinek az elfogása közvetlen kiváltó oka volt a barikádok felállításának.

A barikádok nem egy nap alatt épültek, nem is lehet néhány óra alatt eltávolítani őket, de egy-két nap alatt a helyzet rendeződni fog – hangsúlyozta Aleksandar Vučić a koszovói és metóhiai szerbekkel Raškában tartott találkozóján. Mint mondta: a barikádok eltűnnek, de a bizalmatlanság megmarad.

„Azoknak, akik azt hiszik, hogy játszhatnak a szerbek életével és fennmaradásával, tudniuk kell, hogy ahogyan ezt eddig sem engedtük mi együtt, de különösen Önök itt, úgy ezt a jövőben sem fogjuk megengedni.”

A most elért kétoldalú megállapodás értelmében nem indul eljárás azok ellen, akik az úttorlaszokat állították és védték – közölte a szerb köztársasági elnök. Ahogyan arra is kapott garanciát Belgrád a NATO parancsnoksága alatt működő békefenntartó erőtől, a KFOR-tól, hogy a koszovói fegyveres erők nem vonulnak be ismét Koszovó északi részébe.

„Elhihetünk-e éppen mindent, és tudjuk-e, hogyan fog viselkedni Kurti vagy valaki más? Én nem igazán. Elhiszek-e nekik bármit is? Nem. De mi mást tehetünk?”

A szerb államfő azt is leszögezte, hogy ő akkor is kiáll majd a koszovói szerbek mellett, amikor már senki más nem fog. Hozzáfűzte ugyanakkor, hogy büszke a szerbekre, mert soha korábban nem tapasztalt összefogásra voltak képesek.

Szerda este megmutattuk, hogy közös erővel harcolhatunk a szerb nép túléléséért - mondta Petar Petković a Pink Televíziónak. A szerb kormány Koszovó-ügyi irodájának igazgatója hozzátette, a koszovói szerbekkel folytatott megbeszélések összetettek voltak. A politikus örömét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy Szerbiának sikerült kiállnia népe mellett. Petković kiemelte, az USA-tól és az Európia Uniótól is garanciát kaptak arra, hogy Priština nem fogja többé letartóztatni a koszovói szerbeket. Mi vagyunk azok, akik a békéért harcoltunk, és megmutattuk, mi a felelősségvállalás - hangsúlyozta Petković.

Koszovó
tüntetés

Most

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.