Ugrás a tartalomra

Vučić: Hosszú és nehéz éjszaka lesz

2022.12.28
23:48
2022.12.29
07:50
Forrás
Szerbiai RTV
A béke minden napja, amit nyerünk, több életet és több esélyt jelent a jövőre nézve, mondta Aleksandar Vučić.

22:50 - A béke és a stabilitás minden napja, amelyet megnyerünk, több életet és több esélyt jelent a jövőre nézve – mondta a szerb elnök a koszovói és metóhiai szerbekkel Raškában tartott találkozóján, hozzátéve, hogy ennek nem látja az alternatíváját. A találkozón Aleksandar Vučić elmondta, hogy az albánok sok mindenben tévednek, és arra gondolnak, hogy erőszakkal elűzzék és legyőzzék a szerbeket, de ezzel mindenkit elűznek maguktól. Az albánok maguknak csinálják a problémát. Sok szempontból ugyanazokat a hibákat követik el, mint mi egykor. Mindenkit el fognak kergetni, mert nem akarnak bizalmat kiépíteni. A szerbek erőszakos kiutasításán gondolkodnak, nem párbeszédet és kompromisszumos megoldást keresnek – mondta Vučić.

21:30 - A szerb államfő ma este Raškába érkezése után kijelentette, hogy kész elfogadni a koszovói szerbek bármilyen válaszát a barikádok eltávolításával kapcsolatban, mert mint rámutatott, megérti őket. Vučić azt mondta, hogy a mögöttünk álló nap minden szerb polgár számára nehéz volt, többször beszélt a szerbek képviselőivel, és ma este is beszélni fog, és arra számít, hogy lesznek bizonyos követeléseik. Hosszú és nehéz éjszaka lesz, mondta Vučić.

19:30 - 19 órakor helikopterrel indult Aleksandar Vučić szerb államfő, hogy tárgyaljon a koszovói szerbekkel. Vučić korábban Belgrádban ült tárgyalóasztalhoz a koszovói szerbek képviselőivel. Az egyeztetés több órán át tartott. A szerb államfő akkor azt kérte, hogy hagyják el a barikádokat. A koszovói szerb vezetők úgy fogalmaztak, hogy Albin Kurti koszovói kormányfőnek nem hisznek, csak Vučićnak. Időközben a nyugati hatalmak és az Amerikai Egyesült Államok közös nyilatkozatot adtak ki, amelyben arra kérik a koszovói és a szerb felet is, hogy sürgősen tegyenek azért, hogy ne eszkalálódjon a helyzet. Mint írták, aggodalommal tölti el őket a mostani szituáció. A koszovói szerbek Dejan Pantić rendőr december tizedikei letartóztatása után emeltek tiltakozásuk jeléül úttorlaszokat. Pantićot házi őrizetbe helyezik át, amely január 9-ig lesz érvényben, akkor pedig a bíróság hoz döntést a továbbiakról. Petar Petković, a Szerb Kormány Koszovó-ügyi irodájának vezetője elmondta, a házi őrizetbe helyezés is bizonyította Dejan Pantić ártatlanságát, valamint az a tény, hogy Albin Kurti bírálta a döntést meghozó ügyészt. Nikola Nedeljkovićot pedig szabadlábra helyezték - korábban 8 hónap börtönbüntetést kapott nemzeti türelmetlenség szításának vádjával.

Belgrádban ült tárgyalóasztalhoz Aleksandar Vučić szerb köztársasági elnök a koszovói szerbek képviselőivel. Az egyeztetés több órán át tartott. A felek értékelik a helyzetet a mai események tükrében, hogy Dejan Pantićot házi őrizetbe helyezték, továbbá, hogy szabadon engedték a koszovói hatóságok Nikola Nedeljkovićot. A tervek szerint a szerb elnök ma este 20 óra után a koszovói határra látogat. Időközben a nyugati hatalmak és az Amerikai Egyesült Államok közös nyilatkozatot adtak ki, amelyben arra kérik a koszovói és a szerb felet, hogy sürgősen tegyenek azért, hogy ne eszkalálódjon a helyzet. Mint írták, aggodalommal tölti el őket a jelenlegi koszovói helyzet.

Koszovó
Aleksandar Vučić

Most

19:06, Frissítve: 19:27

Húsvéti kirakodóvásár Pancsován

Hetedik alkalommal rendeztek húsvéti kirakodóvásárt Pancsován. A városhoz tartozó települések nőszervezetei és magánszemélyek kínálják fel kézműves portékáikat és ünnepi süteményeiket.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.