Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Soós Georgina

Megkezdte a levélszavazatok feldolgozását az NVI

2019-05-26
19:30
2019-05-26
20:34
Forrás
MTI
A Nemzeti Választási Iroda vasárnap este 7 órakor megkezdte az irodához eddig beérkezett 40 ezer levélszavazat felbontását és a szavazólapok szkennelését az európai parlamenti választáson.

Szkennelésre - a kézi számolást megelőzően - azért van szükség, hogy a levélszavazatok előzetes eredményét gyorsan közölni tudják. Levélben a sem magyarországi, sem más uniós lakóhellyel nem rendelkező magyar választópolgárok szavazhattak az EP-listákra.

Az NVI kedd óta a beérkező levélcsomagok külső borítékját bontotta fel és ellenőrizte a szavazási iratok érvényességét. Az NVI 43 ezer levélszavazat azonosító nyilatkozatát dolgozta fel, ebből több mint 39 ezer volt érvényes. Ezeknek a szavazatot tartalmazó lezárt borítékjainak a felbontásával megvárták a vasárnap este 7 órát.

Vasárnap reggelig összesen 54 ezer levélszavazatot adtak le az arra jogosultak, és valamennyi szavazási iratát ellenőrizni tudta vasárnap estére az NVI. Összesen 115 ezer levélben szavazót vett fel a névjegyzékbe az NVI.

Pálffy Ilona, az NVI elnöke a Pannon RTV-nek Budapesten elmondta: ma 43 ezer levélszavazatot dolgoznak fel. Örömét fejezte ki, hogy Vajdaságból nagy számban érkeztek szavazatok. 

Pálffy Ilona, elnök, NVI, Magyarország: „Gyakorlatilag 54 ezernyi levélszavazat érkezett be a mai napig. Részben a postán és részben a külképviseletekben leadottakat szállították ide. Szabadkáról érkeztek ilyen levélcsomagok. Ezeknek az előzetes feldolgozása még a múlt hét kedden megkezdődött. 43 ezret sikerült előzetesen feldolgozni. Lényegében a nyilatkozatokat ellenőriztük le. Azt, hogy aki beküldte a levélcsomagot, az megfelel-e a feltételeknek, kitöltötte a nyilatkozatot és benne van-e a regisztrációs névjegyzékben. Szabályos, érvényes a leadott levélcsomag. Ebből nagyon jól állunk. Korábban 15-18 százalék volt az érvénytelen, most csak 8-9 százalék az érvénytelenek száma. 19 órakor a Nemzeti Választási Bizottság jelenlétében kezdtük el a szavazatokat tartalmazó borítékokat felbontani. A 43 ezer feldolgozásra került már előzetesen. Ennyi szavazatot kell most itt feldolgozni. Ma este, illetve éjszaka. A levélszavazatok eredményéről külön jegyzőkönyvet is készíteni kell. Ezt külön a Nemzeti Választási Bizottság is határozatban eldönti. Külön jogorvoslat is van a Kúriára. Beolvasztjuk az összes többihez is. Az éjszaka, ami bekerül a választási rendszerb,e az globálisan bekerül az összes vajdasági rendszerbe is. Nagyon sok külképviseleten volt választás. Amit ott leadtak, annak az ideszállítása holnap, illetve kedden történik. Legkésőbb kedden éjszaka történik meg az utolsó szállítás. Holnap érkezik azok beszállítása is, amelyeket Magyarországon adtak le az egyéni választói kerületekben levélszavazatként. Szegeden, Pécsett, Baján.”

EP-választás 2019

Most

16:10, Frissítve: 16:48

Dinnyét vegyenek!

A közkedvelt nyári gyümölcs kilóját a szabadkai tejpiacon már 15 dinárért is meg lehetett vásárolni a hétvégén. Vasárnap rengeteg friss terméket kínáltak az árusok, de vásárolókból sem volt hiány.

Népszerű

Szakad a hó Ausztráliában

Hideghullám érte el Délkelet-Ausztráliát, a hegyvidéki területeken a hőmérséklet -3 fok körül mozgott.

Közel 200 km/h-val száguldozott

193 kilométeres óránkénti sebességgel haladt egy 24 éves férfi a szerbiai Rača település olyan útszakaszán ahol a sebességkorlátozás 80 km/h volt.