Ugrás a tartalomra

Megszavazták a „Katalán Köztársaság” függetlenségét kinyilvánító javaslatot a katalán parlament függetlenségi pártjai

2017.10.27
15:47
2024.03.19
08:32
Forrás
Tanjug/AP, MTI/inforadio
A titkos szavazáson az indítványt hetven képviselő támogatta igen szavazattal, tízen voksoltak ellene, ketten pedig üres papírt dobtak a szavazóurnába. A spanyol kormányfő nyugalomra intett.

Félig üres ülésteremben kezdte meg a sorsdöntő népszavazást a függetlenségről a katalán parlament Barcelonában. Csaknem a teljes ellenzék kivonult, lényegében csak a függetlenségpárti erők maradtak a 135 fős törvényhozásban a szavazásra, amelyen
72 igen, 10 nem, 2 tartózkodás mellett a parlament kikiáltotta Katalónia függetlenségét.

Döntésükkel új szintre emelkedik a demokratikus Spanyolország legnagyobb politikai válsága. A határozatot hatalmas üdvrivalgással fogadta a barcelonai parlament épületének közelében, az utcán összegyűlt többezres tömeg, amely kivetítőkön követte az ülésteremben zajló eseményeket.

A katalán regionális parlament a függetlenség kikiáltására szavazott, miközben a spanyol kormány az autonómia eltörlését szorgalmazta – írta a bbc.com. Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök korábban azt mondta a szenátoroknak, hogy közvetlen irányításra van szükség ahhoz, hogy „a törvény, a demokrácia és a stabilitás” egysége megmaradjon Katalóniában.

A válság akkor kezdődött, amikor a katalánok egy, a spanyol kormány által vitatottan legális szavazás alkalmával a függetlenséget támogatták.

A katalán kormány szerint a népszavazáson részt vett emberek túlnyomó többsége a függetlenségre voksolt. Igaz akkor a részvételi arány nem haladta meg az 50 százalékot. A spanyol alkotmánybíróság a szavazást törvénytelennek nyilvánította.

A spanyol kormányfő közben nyugalomra intett. „Nyugalmat kérek minden spanyoltól. A jogrend helyre fogja állítani a törvényességet Katalóniában” – írta Rajoy a Twitteren közzétett üzenetében.

Előzmény:

A Katalónia elszakadását támogató pártok beterjesztették a helyi parlament elé péntek délelőtt azt a javaslatot, amely kinyilvánítja a "Katalán Köztársaság" függetlenségét. A Reuters hírügynökség szerint nem világos, hogy a barcelonai törvényhozás szavaz-e a beterjesztett javaslatról, és ha igen, mikor. Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök a spanyol parlamentben arról beszélt, hogy Katalóniát a kormánya hozzáállása miatti alkotmányellenes károk fenyegetik. A kormányfő a felsőház plenáris ülésének elején szólalt fel, ahol egyébként a spanyol kormány arra kéri a szenátus felhatalmazását, hogy feloszlassa a katalán kormányt és előrehozott parlamenti választásokat írjon ki Katalóniában hat hónapon belül.

Katalónia
függetlenség
javaslat
szavazás

Most

20:30

Európa melegszik a leggyorsabban a kontinensek közül

Európa hőmérséklete a globális átlag nagyjából kétszeresével emelkedik – jelentette az AP hírügynökség az ENSZ Meteorológiai Világszervezete (WMO) és az Európai Unió klímaváltozási szolgálata, a Copernicus legfrissebb jelentéseire hivatkozva.
19:54

Megkezdte a támogatói aláírások gyűjtését a VMSZ

Magyarkanizsa, Topolya és Zenta község területén kezdte az önkormányzati listaállításhoz szükséges támogató aláírások gyűjtését a Vajdasági Magyar Szövetség. A párt Topolyán ma elsőként adta át listáját, így az egyes sorszámmal indulnak.
18:48, Frissítve: 19:19

Táncolt a tavasz a Népkörben

A tánc világnapja alkalmából a szabadkai Népkör Magyar Művelődési Központ idén is megszervezte a Táncoló tavasz elnevezésű rendezvényt. A regionális gyermek és ifjúsági néptánc találkozón közel 200 fiatal lépett színpadra.
15:14, Frissítve: 18:25

Újraszentelték a Ladányi-keresztet

Újraszentelték a Törökbecse és Basahíd közötti országút mentén álló Ladányi keresztet. Törökbecse polgárai a közelben zajló 1849-es csatában elesett névtelen hősök emlékére állíttatták fel annak idején.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.