Ugrás a tartalomra

Megtartotta évértékelő beszédét Donald Trump

2019.02.06
12:51
2024.03.19
08:44
Forrás
Pannon RTV
Donald Trump, az Amerikai Egyesült Államok elnöke kedden a washingtoni képviselőházban az ország kül- és belpolitikai törekvéseit vázolta fel.

Közel másfél órán keresztül mondta évértékelő beszédét, amelyet gyakran hosszan tartó taps és ováció szakított meg.

Fotó: Tanjug/AP Photo/J. Scott Applewhite

A külpolitikával kapcsolatban az elnök hangsúlyozta, hogy célja továbbra is az amerikai érdek elsődlegességének biztosítása. A közel-keleti csapatkivonástól függetlenül az Egyesült Államok továbbra is mindent megtesz azért, hogy megsemmisítse az Iszlám Állam maradványait.

Kína kapcsán hangsúlyozta: a leendő kereskedelmi megállapodásnak magában kell foglalnia a kínai tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok megszüntetését is: „Kína felé világossá tesszük, hogy a hosszú éveken át tartó, az amerikai ipar leépítésére tett kísérletek, az amerikaiak munkahelyeinek megszüntetése, és a technológia ellopásának ideje véget ért.” 

Fotó: Tanjug/AP Photo/Andrew Harnik

Donald Trump kulcsfontosságúnak tartotta, hogy mihamarabb megépüljön a mexikói határra tervezett fal az illegális bevándorlás megállítására. Kompromisszumot és a demokratákkal közös erőfeszítéseket szorgalmazott a határvédelem ügyében: „Ma este arra kérem önöket, hogy megvédhessük az igencsak veszélyeztetett déli határunkat. Szeretettel és odaadással tartozunk honfitársainknak és országunknak. Semmi nem mutatja jobban a széthúzást az amerikai munkásosztály és a politikai elit között, mint az illegális bevándorlás.”

Fotó: Tanjug/AP Photo/J. Scott Applewhite

Trump kétpárti egyetértéssel folytatott politizálást sürgetett egyebek között a kábítószer-fogyasztás társadalmi válságának megoldása, az agrárreform, az elavult amerikai infrastruktúra megújítása és az egészségbiztosítási rendszer ügyében is.

Donald Trump
Egyesült Államok
évértékelő
beszéd

Most

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.