Ugrás a tartalomra

Megvan az új szerb kormány tagjainak lehetséges névsora

2022.10.23
14:50
2022.10.23
15:36
Forrás
Pannon RTV
A bejelentést a Szerb Haladó Párt főbizottságának mai ülésén tette meg Aleksandar Vučić pártelnök.

A kormány élén Ana Brnabić marad. Mellette pedig három alelnöke is lesz az új kormánynak. Emellett az aktuális politikai helyzetről, és a lehetséges politikai tevékenységekről is egyeztettek.

Egyhangúlag elfogadta a Szerb Haladó Párt az új kormány összetételére vonatkozó javaslatot. A kormányt Ana Brnabić fogja vezetni. Mellette három alelnöke lesz az új kormánynak.

Aleksandar Vučić, elnök, SZHP: „A javaslat szerint a kormány élére Ana Brnabić kerül. Alelnök és a külügyi tárca vezetője Ivica Dačić lesz. Alelnök lesz, valamint a védelmi tárca élére kerül Miloš Vučević. Szintén alelnök lesz, valamint a pénzügyi tárca vezetője is Siniša Mali.”

Miloš Vučević a védelmi miniszteri tárca várományosa elmondta, a Szerb Haladó Párt ülésen nyílt vita zajlott, de lényegében ugyanaz vezérelt mindenkit, hogy Szerbia olyan kormányt kapjon, amely mindenekelőtt Szerbia érdekeit szolgálja. Hozzátette, október 25-én, azaz kedden ülésezik a parlament, ekkor fogadhatják el az új kormány összetételére vonatkozó javaslatot, ekkor mutathatja be expozéját Ana Brnabić. Megjegyezte továbbá azt is, hogy büszke arra, hogy olyan személyeket is jelöltek, akik nem párt tagok, illetve, hogy magas a jelöltek között a nők száma is.

A kül- és belkereskedelmi miniszter Tomislav Momirović, Jelena Tanasković pedig a mezőgazdasági miniszter lesz. Rade Basta a gazdasági tárcát vezeti majd. Irena Vujović a környezetvédelmi, Goran Vesić az építésügyi, közlekedési és közműfejlesztési ügyekkel lesz megbízva. Dubravka Negre lesz az energiaügyi tárca vezetője. Az igazságügyi tárca élére ismét Maja Popović kerül. Aleksandar Martinović lesz a helyi önkormányzatokkal és a közigazgatással foglalkozó miniszter - folytatta a felsorolást Aleksandar Vučić: „A kisebbségi és emberi jogokért felelős tárca élére - ez egy meglepetés lesz önöknek - Tomislav Žigmanov kerül majd, aki a vezetője a horvát nemzeti közösségnek az országban. A belügyminiszter Bratislav Gašić lesz, aki eddig a Biztonsági-információs Ügynökséget irányította. Az európai integrációs tárca vezetésével Tanja Miščević lesz megbízva.”

Branko Ružić marad az oktatási tárca élén. Jelena Begović lesz a tudományügyi tárca vezetője. Az egészségügyi minisztériumot Danica Grujičić veheti majd át. Nikola Selaković munka és szociális ügyekkel lesz megbízva. Darija Kisić a családügyi tárcát veszi át, míg Husein Memić vezeti majd az idegenforgalmi tárcát. Zoran Gajić lesz a sportminiszter. Maja Gojković marad a kulturális tárca, míg Milan Krkobabić a faluügyi minisztérium vezetője. A telekommunikációért felelős miniszter, a beruházásokért felelős tárca vezetője és a tárca nélküli miniszterek nevei még nem tisztázottak - részletezte a haladók elnöke.

A jelenlegi, ismertebb miniszterek közül sok nem kap szerepet majd az új kormány munkájában. Közéjük tartozik például Branislav Nedimović, Nebojša Stefanović, Zorana Mihajlović, Aleksandar Vulin, Jadranka Joksimović, vagy Zlatibor Lončar.

Az elnökségi ülést követő beszédében Vučić arra is kitért, hogy 2012-es hatalomra kerülésüket követően sok jót tettek az országgal: „A mi pártunknak olyannak kell lennie, hogy az legyen a normalitás magja, a megértés magja. Meg kell érteni mi történik a világban, és gondoskodni kell Szerbiáról, a népről. Ez nem azt jelenti, hogy az érdekünk mindig egyezik egyik vagy másik oldaléval. Ez azt jelenti, hogy saját országunk van, saját magunk hozzuk a döntéseket, önállóan, külső tényezők nélkül.”

Kijelentette: nehéz idők elé néz Szerbia új kormánya, mert először olyan helyzetben választják meg, amikor a környéken hadiállapot van. Koszovó kapcsán megjegyezte, ebben a kérdésben a kormánynak egységes politikát kell folytatnia.

Öt miniszter-várományosa is van a Szerbiai Szocialista Pártnak. A párt elnökségi ülését követően Ivica Dačić azt nyilatkozta, hogy az ezzel kapcsolatos döntéseket egyhangúlag hozták meg. A pártelnök szerint a lakosság érdeke is pártjuk és a Szerb Haladó Párt koalíciós együttműködése, mivel erős politikai stabilitás szükséges ahhoz, hogy bármilyen célt elérjenek. A külügyi tárca vezetője egyébként Ivica Dačić lesz. Rade Basta a gazdasági tárcát vezeti majd. Branko Ružić marad az oktatási tárca élén. Novica Tončev és Đorđe Milićević pedig tárca nélkül miniszterek lesznek.

Aleksandar Vučić
választások 2022
Szerbia
szerb kormány

Most

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.