Ugrás a tartalomra

Megvan a törvény, jöhet a kinevezés

2012-08-05
16:42
A Köztársasági Parlament elfogadta a Szerbiai Nemzeti Bankról szóló törvénymódosítást
A Köztársasági Parlament elfogadta a Szerbiai Nemzeti Bankról szóló törvénymódosítást. Ennek értelmében csökken a központi bank parlamenttől való függetlensége, és új vezetőséget kap az intézmény.  131 képviselő szavazott a törvénymódosítás mellett, ellene pedig mindössze 39-en. A módosítást sok szerbiai és külföldi szakértő, valamint pénzügyi intézmény is bírálja. A Financial Times magazin korábban arról írt, Dejan Šoškić bankkormányzó politikai nyomásra mondott le, mert úgy vélte, a törvénymódosítással veszélybe kerül a Nemzeti Bank függetlensége. A parlament döntése miatt ezért Szerbia nemzetközi hitelektől is eleshet, a Nemzeti Bank függetlensége ugyanis az IMF egyik alapvető elvárása. A Nemzetközi Valutaalap véleménye is az, hogy az új előírások nagyban kihatnak a szerbiai gazdaság stabiltására. Nebojša Stefanović a Szerbiai Parlament elnöke cáfolja ezt.  „A törvény módosítása és változása során nem merül fel a Szerbiai Nemzeti Bank függetlenségének és autonómiájának kérdése. Megerősödik a nemzetgyűlés felügyelő szerepe, és természetesen a vezetői ellenőrzés bevezetése. Lehetővé válik a minőségibb munka, és csökken a kormányzók és alkormányzók hatásköre” – véli a házelnök. A kormányzók ezentúl sem vehetik figyelembe pártjaik érdekeit – mondta még Nebojša Stefanović. A Szerbiai Parlament elnöke egyébként megkapta a köztársasági elnök javaslatát, melyben Jorgovanka Tabakovićot jelöli a bankkormányzói posztra. Tomislav Nikolić erről levélben értesítette a Köztársasági Parlament házelnökét, és arra kérte, gyorsított eljárásban döntsenek az ügyről. Nebojša Stefanović hétfő délelőtt 10 órára hívta össze a képviselőket.   A Képviselőház elfogadta az új banktörvényt 2012.08.05. 06:12 A Szerbiai Parlament elfogadta a központi bankra vonatkozó törvények módosításait. A Pénzügyi Bizottság jóváhagyott egy módosítást, amely szerint a devizatartalékokat az ország, illetve önkormányzatok és állami vállalatok finanszírozására fordítják. A Képviselőház elnöke azt mondta: várja a köztársasági elnök javaslatát a bankkormányzói hely betöltésére. Nebojša Stefanović, amint ezt megkapja, összehív egy újabb közgyűlést. A házelnök hozzátette: nincs semmi kifogása az ellen, hogy Jorgovanka Tabaković, a Szerb Haladó Párt tagja legyen az új bankkormányzó.
parlament
Szerbiai nemzeti Bank
törvény

Most

12:29, Frissítve: 12:56

Hogyan védekezzünk a kánikula ellen?

Az idei év legmelegebb napja előtt állunk. Ma bőven 30 fok felett lesz a hőmérséklet. Holnap is folytatódik a kánikula, szombat este azonban markáns hidegfront érkezik, záporokkal, zivatarokkal.

Népszerű

Megtalálták csantavéri kisfiút

Este fél nyolc körül előkerült a ma délután Csantavéren eltűnt kisfiú. Réti Dénes jól van, a szülei köszönik a segítséget a fiú felkutatásában.

Vučić: holnap döntenek a szigorításokról

Aleksandar Vučić szerb elnök ma délután is sajtótájékoztatót tartott. Elmondta, hogy a járványügyi helyzettel kapcsolatban a konkrét intézkedésekről holnap döntenek.

302 új eset és 5 áldozat Szerbiában

5 személy vesztette életét a koronavírus szövődményeinek következtében Szerbiában az elmúlt 24 órában, és 302 újabb fertőzöttet regisztráltak. Cikkünk folyamatosan frissül.