Ugrás a tartalomra

Mélyül a montenegrói belpolitikai válság az elnökválasztás előtt

2023.03.16
07:02
Forrás
MTI
Az eddiginél is mélyebb belpolitikai válságba süllyedhet Montenegró, ugyanis néhány nappal az elnökválasztás előtt a parlamentet is feloszlathatják - közölte a montenegrói közszolgálati televízió (RTCG) szerda esti híradójában.

Éjfélkor lejár az a 90 napos határidő, amelyet Miodrag Lekić miniszterelnök-jelölt kapott arra, hogy új kormányt alakítson. 

Montenegrónak tavaly augusztus óta ügyvezető kormánya van, a képviselőház ugyanis nem szavazott bizalmat a Dritan Abazović vezette kabinetnek. Az országot azonban azóta is ugyanaz a kormány irányítja. 

Milo Đukanović államfő és a parlament többször is vitába keveredett az új kormány megalakítását illetően, arról is lehetett hallani, hogy a köztársasági elnök rendelettel oszlatná fel a képviselőházat, amire a honatyák erre úgy reagáltak, hogy szűkítették az elnök jogköreit. 

Miodrag Lekić néhány nappal ezelőtt közölte a parlamenti pártok vezetőivel, hogy nincs meg a szükséges támogatottsága, így nem tud kormányt alakítani. 

Montenegróban vasárnap tartanak elnökválasztást, ám a hivatalban lévő államfőnek még jogában állna előrehozott választást kiírni a kialakult helyzet miatt, Milo Đukanović viszont egyelőre nem közölte, él-e ezzel a jogával, vagy megvárja, mi lesz az elnökválasztás eredménye. A vasárnapi voksolást követően még mindig lesz alkalma dönteni, megbízatása ugyanis csak május 18-án jár le. 

A közvélemény-kutatások azt mutatják, hogy az öt évvel ezelőtti eredménytől eltérően ezúttal Milo Đukanović bizonyosan nem tudja megnyerni az elnökválasztást már az első fordulóban, és második forduló megtartására lesz szükség, és egy ellenzéki összefogás esetén a hivatalban lévő elnök el is veszítheti a választást. 

Montenegró
válság
Milo Đukanović

Most

19:06, Frissítve: 19:27

Húsvéti kirakodóvásár Pancsován

Hetedik alkalommal rendeztek húsvéti kirakodóvásárt Pancsován. A városhoz tartozó települések nőszervezetei és magánszemélyek kínálják fel kézműves portékáikat és ünnepi süteményeiket.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.