Ugrás a tartalomra

A migráció és a határvédelem az EU-csúcs középpontjában

2018.09.20
11:21
2018.09.20
15:15
Forrás
MTI
Szerdán megkezdődött az EU-s állam- és kormányfők salzburgi csúcstalálkozója, ahol elsősorban a migráció és a biztonság, illetve az Egyesült Királyság jövő évi kilépésének kérdéseiről tárgyalnak.

A hagyományosnak számító nyitó munkavacsorán a fő téma a migráció volt. Értesülések szerint a résztvevők megvitatják a legújabb fejleményeket és értékelik az illegális bevándorlók számának csökkentése és a harmadik országokkal való együttműködés terén történt előrelépést.

A bevándorlók európai uniós tagországok közötti elosztásának mechanizmusa nem fogja megoldani a migrációs krízist - jelentette ki Sebastian Kurz osztrák kancellár Salzburgban a tagországok állam-, illetve kormányfőinek informális találkozójára érkezve csütörtökön.

Kurz aláhúzta, hogy mivel a válság megoldásának megközelítése ez idáig is különböző volt a tagállamok között, várhatóan az is marad. A migráció kérdése ezért egyelőre az uniós kormányfők tárgyalásainak napirendjén marad - fűzte hozzá.

A kancellár előremutatónak nevezte, hogy az Európai Unió a külső határok védelmének megerősítése mellett döntött. Hozzátette, ehhez mélyreható tárgyalásokat kell folytatni Egyiptommal és más észak-afrikai országokkal is, különös tekintettel az illegális migráció megállítására és a kivándorlók visszafogadására.

A csúcs másik fontos témája a határvédelem. Ezzel kapcsolatban is eltérőek a vélemények az uniós országok vezetői között.

A magyar kormányfő az osztrák városban az uniós állam- és kormányfők csúcstalálkozójára érkezve újságíróknak kifejtette: van egy javaslat az Európai Bizottság részéről, és ez azt mondja, hogy "ha baj van, akkor a nemzeti hatásköröket vegyék el a tagállamoktól, és a határvédelmet az unió menedzselje". Szerdán átadta Ausztriának is azt a javaslatot, amelyet már Bulgáriának átnyújtottak, és amely ezt a problémát oldja meg, de nem a tagállamok ellenében, hanem úgy, hogy "a tagállamoknál maradhat a védekezés joga" - ismertette.

Európai Unió
Salzburg

Most

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.