Ugrás a tartalomra

Fokozódik a migrációs nyomás - a megfékezéséről tárgyalt Vučić és Novák

2022.12.15
16:54
2022.12.15
21:35
Forrás
Pannon RTV
Aleksandar Vučić szerb államfő a Kelebia-Tompa határkerítésnél találkozott Novák Katalin magyar köztársasági elnökkel munkalátogatás céljából.

Fokozódik a migrációs nyomás a régióban - egyebek mellett erről és ennek megfékezéséről egyeztetett a szerb-magyar határszakaszon húzódó kerítésnél Aleksandar Vučić szerb államfő és Novák Katalin magyar köztársasági elnök. A két ország határán húzódó kerítés magasítási munkálatai jelenleg is zajlanak.

Az év eleje óta több mint 261 ezren próbáltak meg illegális úton bejutni az Európai Unióba Magyarországon keresztül - mondta Novák Katalin a Tompa-Kelebia határszakaszon húzódó ideiglenes határzárnál. A magyar köztársasági elnök hangsúlyozta, különbséget kell tenni a menekültek és az illegális bevándorlók között. „Mi a menekültekkel kapcsolatban befogadóak vagyunk. A menekülteket, akik Ukrajnából érkeznek, az elmúlt időszakban nagy számban látjuk itt Magyarországon. A háború kezdete óta több mint egymillióan érkeztek ide menekültként Magyarországra, illetve mennek tovább Magyarországon keresztül. Nekik minden segítséget megadunk ahhoz, hogy az általuk érzett fájdalom és a nehézségek csökkenjenek. Ez az, ami a menekültekre vonatkozik. Vannak azonban azok is, akik illegális úton akarják átlépni Európa határait. Az illegális bevándorlással szemben az első perctől fogva a leghatározottabban fellépünk.”

Azt, hogy az illegális migráció fokozódik, Aleksandar Vučić is megerősítette. Szerbia határainak védelmét meg kell erősíteni, főként Észak-Macedónia felől, hiszen azon a szakaszon idén négyszer annyi illegális határsértés történt, mint korábban - mondta a szerb elnök.

Aleksandar Vučić, államfő, Szerbia: „Észak-Macedónia irányából 45 965 illegális határátlépést akadályoztunk meg. Magyarországon ez a szám 261 000. Azonban más lépéseket is alkalmaztunk. Keményen fellépünk azok ellen, akik felfegyverkezett bűnözőcsoportokhoz tartoznak. Nem messze innen, Szabadkán, Palicson és Horgoson, több helyszínen a hatóság emberei fegyveres összetűzésbe kerültek. Sikeresen elfogtak több mint 600 személyt, akik azt gondolták, hogy fegyverek segítségével és nem megengedett módszerek alkalmazásával, másokat is belevontak az illegális migrációba.”

A szerb és a magyar államfő közös sajtótájékoztatóján Andrej Babiš korábbi cseh kormányfő is felszólalt. „Amikor Magyarország megépítette a kerítést, akkor mindenki kritizálta őket, de utána mindenki rájött, ez egy biztonsági kérdés, Európa biztonsága. Én is sokszor megemlítettem ennek fontosságát.”

A magyar-szerb határszakaszon húzódó kerítés megerősítése jelenleg is zajlik. Az illetékes szervek egy magasító elem felszerelésével próbálják megakadályozni, hogy az illegális bevándorlók létrák segítségével jussanak be Magyarország területére.

Novák Katalin
Andrej Babiš
Szerbia
Magyarország

Most

17:45, Frissítve: 19:53

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.