Ugrás a tartalomra
Tanjug/Jadranka Ilic

Mini-Schengen csúcs Szkopjéban

2021.07.28
17:27
2021.07.28
20:36
Forrás
Pannon RTV
A mini-Schengen kezdeményezés kapcsán kétnapos látogatásra érkezett Aleksandar Vučić Szkopjébe.

A szerb elnök Észak-Macedónia és Albánia miniszterelnökével, Zoran Zaevvel és Edi Ramával tárgyal egyebek mellett az emberek, az áruk, a szolgáltatások és a tőke szabad mozgásáról.

A bejelentések szerint három megállapodást írnak alá ennek kapcsán. A szerződésekben szerepel az áruk behozatalának és kivitelének megkönnyítése a Nyugat-Balkánon, a régió katasztrófavédelmi szempontból való együttműködése, valamint a szabad munkavállalásról szóló megállapodás. A mini-Schengennek köszönhetően Szerbia, Észak-Macedónia és Albánia állampolgárai már személyi igazolvánnyal is átléphetik a határokat a három ország között, továbbá a teherautók várakozása is jelentősen csökkent az átlépőkön.

Aleksandar Vučić, államfő, Szerbia: „Mindez hozzájárul a béke megerősítéséhez, a jobb és szorosabb politikai együttműködéshez nemzeteink között. Biztosítja a stabilitást, és még ennél is többet, ami nagyon fontos az egész régió jövőjének szempontjából.”

Új nevet is kap a mini-Schengen, de ezt még nem hozták nyilvánosságra.

Csütörtökön egy gazdasági fórumot szerveznek, amelyen a regionális együttműködésről lesz szó.

Szkopje
mini-Schengen
Aleksandar Vučić
Zoran Zaev
Edi Rama

Most

18:21, Frissítve: 18:28

Orbán: Nőni fog a nyomás a határon

A magyar déli határon próbálnak bejutni azok, akik elhagyják Afganisztánt; nőni fog a nyomás a határon - mondta Orbán Viktor magyar miniszterelnök Röszkén, miután cseh kollégája, Andrej Babiš társaságában ellátogatott a magyar-szerb határhoz.

Népszerű

Leégett egy autószerelő műhely Szabadkán

A villámgyorsan a helyszínre érkező tűzoltók már csak a környező épületeket tudták megvédeni a lángoktól. A tűz szerencsére emberi életet nem követelt, azonban a kár tetemes. Az illetékesek szerint nem önhiba, hanem elektromos zárlat okozta a tüzet.