Ugrás a tartalomra

Mini-Schengen csúcs Szkopjéban

2021.07.28
17:27
2021.07.28
20:36
Forrás
Pannon RTV
A mini-Schengen kezdeményezés kapcsán kétnapos látogatásra érkezett Aleksandar Vučić Szkopjébe.

A szerb elnök Észak-Macedónia és Albánia miniszterelnökével, Zoran Zaevvel és Edi Ramával tárgyal egyebek mellett az emberek, az áruk, a szolgáltatások és a tőke szabad mozgásáról.

A bejelentések szerint három megállapodást írnak alá ennek kapcsán. A szerződésekben szerepel az áruk behozatalának és kivitelének megkönnyítése a Nyugat-Balkánon, a régió katasztrófavédelmi szempontból való együttműködése, valamint a szabad munkavállalásról szóló megállapodás. A mini-Schengennek köszönhetően Szerbia, Észak-Macedónia és Albánia állampolgárai már személyi igazolvánnyal is átléphetik a határokat a három ország között, továbbá a teherautók várakozása is jelentősen csökkent az átlépőkön.

Aleksandar Vučić, államfő, Szerbia: „Mindez hozzájárul a béke megerősítéséhez, a jobb és szorosabb politikai együttműködéshez nemzeteink között. Biztosítja a stabilitást, és még ennél is többet, ami nagyon fontos az egész régió jövőjének szempontjából.”

Új nevet is kap a mini-Schengen, de ezt még nem hozták nyilvánosságra.

Csütörtökön egy gazdasági fórumot szerveznek, amelyen a regionális együttműködésről lesz szó.

Szkopje
mini-Schengen
Aleksandar Vučić
Zoran Zaev
Edi Rama

Most

19:06, Frissítve: 19:27

Húsvéti kirakodóvásár Pancsován

Hetedik alkalommal rendeztek húsvéti kirakodóvásárt Pancsován. A városhoz tartozó települések nőszervezetei és magánszemélyek kínálják fel kézműves portékáikat és ünnepi süteményeiket.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.