Ugrás a tartalomra
Tanjug/Vlada Republike Srbije/Slobodan Miljevic

Módosul az igazgatóbizottsági tagok száma a kiemelt jelentőségű intézményekben

2021.05.06
18:58
2021.05.06
21:21
Forrás
Pannon RTV
A kultúráról szóló törvény módosításai szerepeltek a szerb köztársasági parlament napirendjén.

Módosul az igazgatóbizottsági tagok száma azon intézmények esetében, amelyeket kiemelt jelentőségűvé nyilvánítottak a nemzeti tanácsok. Ennek értelmében az öt igazgatóbiztossági tag mellé annyi kisebbségi tag kerül még, ahány nemzeti tanács kiemelt jelentőségűvé nyilvánította őket - erről is döntöttek a szerb köztársasági parlament képviselői - mondta Kovács Elvira.

A Vajdasági Magyar Szövetség köztársasági parlamenti képviselője elmondta, a benyújtott módosításokra maga a kormány nyújtott be módosítási indítványokat. Az egyik konkrétan a nemzeti tanácsok hatásköreire vonatkozott, amely gyakorlatilag összhangba hozza a kultúráról szóló törvény módosításait a nemzeti tanácsokról szóló törvénnyel.

„Ez azért fontos, mert azon intézmények esetében, amelyeket bármely nemzeti tanács kiemelt jelentőségűvé nyilvánít, ily módon biztosított a nemzeti tanács képviselői számára az intézmény igazgatóbizottságában a hely, mert a jelenlegi módosítás valójában csökkentené az igazgatóbizottsági tagok számát ötre és amennyiben így marad volna az eredeti javaslat, akkor ez azt jelentené, hogy például a Szabadkai Városi Múzeum esetében, amelyet több nemzeti tanács nyilvánított kiemelt jelentőségűvé és a nemzeti tanácsokról szóló törvénnyel összhangban ezeknek a nemzeti tanácsoknak jár a hely az igazgatóbizottságban, akkor csak szinte kisebbségek lennének az igazgatóbizottságban. Viszont a módosítás ezt most tisztázza” - mondta Kovács Elvira.

Kovács Elvira
köztársasági parlament

Most

19:35

Nincs élet a Sajóban, lényegében kihalt a folyó

Három hónapja ömlik a szennyezett bányavíz Szlovákiában a Sajó folyóba. A feljelentést megtették, a rendőrség nyomoz, de a folyó élővilágát súlyosan mérgező bányavíz még nagyobb mennyiségben ömlik, mint februárban.
19:32, Frissítve: 19:47

Eltévedt lövedékek

Baráth László Eltévedt lövedékek című könyvét mutatták be a Szabadkai Városi Könyvtárban.
18:40, Frissítve: 19:08

Bombariadók egész Belgrádban

Miután több belgrádi általános- és középiskolában volt bombariadó reggel, délutánra már arról szóltak a fenyegető üzenetek, hogy ismeretlen tettesek bombákat helyeztek el a belgrádi hidakon, bevásárlóközpontokban, az állatkertben, éttermekben is.

Népszerű