Ugrás a tartalomra

Módosul az igazgatóbizottsági tagok száma a kiemelt jelentőségű intézményekben

2021.05.06
18:58
2021.05.06
21:21
Forrás
Pannon RTV
A kultúráról szóló törvény módosításai szerepeltek a szerb köztársasági parlament napirendjén.

Módosul az igazgatóbizottsági tagok száma azon intézmények esetében, amelyeket kiemelt jelentőségűvé nyilvánítottak a nemzeti tanácsok. Ennek értelmében az öt igazgatóbiztossági tag mellé annyi kisebbségi tag kerül még, ahány nemzeti tanács kiemelt jelentőségűvé nyilvánította őket - erről is döntöttek a szerb köztársasági parlament képviselői - mondta Kovács Elvira.

A Vajdasági Magyar Szövetség köztársasági parlamenti képviselője elmondta, a benyújtott módosításokra maga a kormány nyújtott be módosítási indítványokat. Az egyik konkrétan a nemzeti tanácsok hatásköreire vonatkozott, amely gyakorlatilag összhangba hozza a kultúráról szóló törvény módosításait a nemzeti tanácsokról szóló törvénnyel.

„Ez azért fontos, mert azon intézmények esetében, amelyeket bármely nemzeti tanács kiemelt jelentőségűvé nyilvánít, ily módon biztosított a nemzeti tanács képviselői számára az intézmény igazgatóbizottságában a hely, mert a jelenlegi módosítás valójában csökkentené az igazgatóbizottsági tagok számát ötre és amennyiben így marad volna az eredeti javaslat, akkor ez azt jelentené, hogy például a Szabadkai Városi Múzeum esetében, amelyet több nemzeti tanács nyilvánított kiemelt jelentőségűvé és a nemzeti tanácsokról szóló törvénnyel összhangban ezeknek a nemzeti tanácsoknak jár a hely az igazgatóbizottságban, akkor csak szinte kisebbségek lennének az igazgatóbizottságban. Viszont a módosítás ezt most tisztázza” - mondta Kovács Elvira.

Kovács Elvira
köztársasági parlament

Most

19:06, Frissítve: 19:27

Húsvéti kirakodóvásár Pancsován

Hetedik alkalommal rendeztek húsvéti kirakodóvásárt Pancsován. A városhoz tartozó települések nőszervezetei és magánszemélyek kínálják fel kézműves portékáikat és ünnepi süteményeiket.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.