Ugrás a tartalomra
Tanjug/Vlada Republike Srbije/Slobodan Miljevic

Módosul az igazgatóbizottsági tagok száma a kiemelt jelentőségű intézményekben

2021.05.06
18:58
2021.05.06
21:21
Forrás
Pannon RTV
A kultúráról szóló törvény módosításai szerepeltek a szerb köztársasági parlament napirendjén.

Módosul az igazgatóbizottsági tagok száma azon intézmények esetében, amelyeket kiemelt jelentőségűvé nyilvánítottak a nemzeti tanácsok. Ennek értelmében az öt igazgatóbiztossági tag mellé annyi kisebbségi tag kerül még, ahány nemzeti tanács kiemelt jelentőségűvé nyilvánította őket - erről is döntöttek a szerb köztársasági parlament képviselői - mondta Kovács Elvira.

A Vajdasági Magyar Szövetség köztársasági parlamenti képviselője elmondta, a benyújtott módosításokra maga a kormány nyújtott be módosítási indítványokat. Az egyik konkrétan a nemzeti tanácsok hatásköreire vonatkozott, amely gyakorlatilag összhangba hozza a kultúráról szóló törvény módosításait a nemzeti tanácsokról szóló törvénnyel.

„Ez azért fontos, mert azon intézmények esetében, amelyeket bármely nemzeti tanács kiemelt jelentőségűvé nyilvánít, ily módon biztosított a nemzeti tanács képviselői számára az intézmény igazgatóbizottságában a hely, mert a jelenlegi módosítás valójában csökkentené az igazgatóbizottsági tagok számát ötre és amennyiben így marad volna az eredeti javaslat, akkor ez azt jelentené, hogy például a Szabadkai Városi Múzeum esetében, amelyet több nemzeti tanács nyilvánított kiemelt jelentőségűvé és a nemzeti tanácsokról szóló törvénnyel összhangban ezeknek a nemzeti tanácsoknak jár a hely az igazgatóbizottságban, akkor csak szinte kisebbségek lennének az igazgatóbizottságban. Viszont a módosítás ezt most tisztázza” - mondta Kovács Elvira.

Kovács Elvira
köztársasági parlament

Most

22:42

Finisben Németországban a választási kampány

Utolsó hetéhez érkezett a német választási kampány, amelynek nagy kérdése, hogy ki lesz Angela Merkel utódja, de talán még ennél is fontosabb, hogy milyen pártok fogják alkotni a következő kormánykoalíciót Berlinben.

Népszerű

Leégett egy autószerelő műhely Szabadkán

A villámgyorsan a helyszínre érkező tűzoltók már csak a környező épületeket tudták megvédeni a lángoktól. A tűz szerencsére emberi életet nem követelt, azonban a kár tetemes. Az illetékesek szerint nem önhiba, hanem elektromos zárlat okozta a tüzet.