Ugrás a tartalomra

Nagyszabású fejlesztéseket terveznek Belgrádban

2023.03.17
12:55
2023.03.17
16:26
Forrás
Pannon RTV
Belgrádi fejlesztéseket, illetve a szerb fővároshoz köthető egyéb ügyeket tárgyaltak meg a fővárosiak Vesna Vidović alpolgármesterrel a VMSZ belgrádi szervezete által szervezett tribünön.

A vitaesten szó esett oktatási témákról, a közlekedést nehezítő forgalmi dugókról, a tömegközlekedést érintő tervezett fejlesztésekről, illetve egyéb nagyszabású projektekről.

A belgrádi városvezetés azon dolgozik, hogy a város utcáit tehermentesítse a forgalomtól. Új híd épül a városban, illetve a metró építése is elkezdődött – mondta el a Vesna Vidović, a Szerb Haladó Párt magas rangú tisztségviselője, aki jelenleg Belgrád alpolgármesteri posztját tölti be.

„A 2023-as költségvetés minden általános és középiskolás diák számára ingyenes tankönyveket, valamint minden belgrádi gyerek számára ingyenes óvodát irányoz elő. A kétnyelvű tagozattal kapcsolatban érkezett hozzánk egy kezdeményezés a magyar közösségtől, hogy Belgrádban nyissunk kétnyelvű tagozatot, azaz óvodai csoportot, ezért most mérlegeljük a lehetőségeket. Azt vizsgáljuk, hogy hogyan lehetne ezt Belgrádban megvalósítani.”

Belgrádban új szennyvíztisztító telepet építenek ki – erről Jaksa Róbert, a szerb környezetvédelmi minisztérium VMSZ-es államtitkára beszélt.

„Ennek az összértéke 2,8 milliárd euró és meg fogja oldani körülbelül 1,3 millió embernek a szennyvízproblémáját. Ezen kívül még négy ilyen szennyvíztisztító telep, illetve kanalizáció fog épülni Belgrád területén. Tehát összesen 5, és az idei évben fog ez létrejönni, az idei évben fogják ezt elkezdeni építeni.”

A tribünön kérdezni is lehetett a vendégektől, így a polgárok több, a saját városrészüket érintő kérdésre is választ kaphattak.

Nebojša Marjanović, a VMSZ belgrádi szervezetének elnöke: „Szó esett a városi tömegközlekedésről, az óvodákról és természetesen egyéb, a várost érintő témákról is, például a parkolóhelyekről. Mindenféle témáról. Érdekes megtapasztalni, hogy az emberek mennyire érdeklődnek ezen témák iránt, kérdéseik vannak és ilyen alkalmakkor valóban nagyon jó beszélgetések tudnak kialakulni.”

Szó esett a Belgrád a vízen projektről is. Elhangzott, ez lett a főváros egyik leglátogatottabb városrésze az elmúlt években, ez pedig igazolja, hogy a terv sikeres és szükséges volt.

Belgrád
tribün
VMSZ
metró
híd
óvoda
Vesna Vidović
Jaksa Róbert
Nebojša Marjanović
Vajdasági Magyar Szövetség

Most

21:59, Frissítve: 22:34

Megérkezett Belgrádba a kínai elnök

A kínai elnök gépét szerbiai felségjelzésű MiG-29-es vadászgépek kísérték a Nikola Tesla repülőtérig, ahol a szerb hadsereg gárdája sorakozott fel a tiszteletére.
17:17, Frissítve: 19:39

Ma kiderül, kik vihetik haza az ajándékokat!

A Közügyek kérdésére csaknem ötszáz válasz érkezett Vajdaság szinte minden részéből. Mai műsorunkban kiderül, hogy ki csobbanhat a családjával Mórahalmon. Nézzék a 18 óra 10 perckor kezdődő műsorunkat.
16:02, Frissítve: 16:33

Fiáker szemlét tartottak Cserépalján

Huszonnyolcadik alkalommal szervezték meg a Cserépaljai Fiáker Szemlét. A Parádés Kocsik és Lovak Nemzetközi Szemléjére a dél-bánáti Cserépaljára egész Szerbia területéről érkeztek a lovas sport kedvelői.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.

Drágábbak a luxustermékek Szerbiában

Több luxustermék is megdrágult Szerbiában május elsejétől. Keddtől egy doboz cigarettáért is többet kell fizetnie a dohányosoknak, mint eddig. Ami viszont jó hír, hogy az áram és a gáz árának emelkedésétől idén már nem kell tartanunk.