Ugrás a tartalomra

A nándorfehérvári diadal - magyarok és szerbek vállvetve harcoltak

2021.07.22
14:29
2022.05.17
17:35
Forrás
Pannon RTV
A nándorfehérvári diadalra emlékeztek Belgrádban. 565 évvel ezelőtt ezen a napon a mai Belgrádot védő seregek megsemmisítő vereséget mértek II. Mehmed török szultán százezres hadaira, akik a nándorfehérvári várat ostromolták.

A megemlékezés előtt ismeretlenek romániai trikolór-szalagot és koszorúkat helyeztek el a Kalemegdanon, a nándorfehérvári diadal emlékművénél. A román zászló színeit viselő szalagot és a koszorúkat a magyar-szerb hivatalos megemlékezés előtt eltávolították.

A csatában részt vett hősök emlékére a belgrádi Kalemegdanon állítottak fel emléktáblát, amit ma Magyarország nevében Pintér Attila belgrádi nagykövet, Szerbia nevében pedig Darija Kisić Tepavčević munka- és szociálisügyi miniszter koszorúzott meg.

1456 júliusában magyarok és szerbek hősiesen védték Nándorfehérvár várát az ostromló, nagy túlerőben lévő oszmán hadakkal szemben. Július 22-én a védők seregei a vár melletti csatában legyőzték a törököket. Ezt követően Belgrádot a kereszténység védőbástyájának nyilvánították – mondta el az eseményen Darija Kisić Tepavčević szerb munka- és szociálisügyi miniszter.

„A magyarországi nagykövettel ma büszkén helyeztünk el koszorút a Belgrád védelmezőinek emlékére felállított emléktáblánál. Országaink ma is együtt vannak, jóbarátok vagyunk, ugyanazokat az értékeket képviseljük, tiszteljük egymást, együttműködünk és tovább mélyítjük kapcsolatainkat.”

565 évvel ezelőtt ezen a napon Hunyadi János és csapatai komoly túlerővel szembesültek, mégis képesek voltak védelmezni a várat. A győzelemre a mai napig harangszóval is emlékeznek – mondta az eseményen Pintér Attila, Magyarország belgrádi nagykövete.

„Azt nem szabad elfelejtenünk, hogy ebben a küzdelemben magyarok és szerbek vállvetve harcoltak, és küzdöttek a szabadságért és a függetlenségért. Ez egy olyan együttműködés volt, amelyre korábban, az előző évszázadokban már sor került és ismételten közelebb hozta a két országot, a két népet egymáshoz. Nem véletlen, hogy Hunyadi János, aki ennek a győztes ütközetnek a hadvezére volt, mindkét nép számára az egyik legjelentősebb hősnek számít. Mindig igyekszünk hangsúlyozni, hogy közös hős.”

Magyarország belgrádi nagykövetségétől Fejes Pál katonai és légügyi attasé, valamint Kustra Péter katonai titkár is koszorúzott az emléktáblánál.

Nándorfehérvár
Belgrád
Kalemegdan
Pintér Attila
Darija Kisić

Most

17:45, Frissítve: 19:53

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.