Ugrás a tartalomra

Napirenden a tartományi költségvetés (videó)

2016.12.20
16:05
A tartományi parlament elfogadta a 2017-es évre szóló költségvetést
A tartományi parlament elfogadta a 2017-es évre szóló költségvetést. A mai ülésen 3 napirendi pontot vitattak meg a képviselők. A költségvetés mellett szó volt még a tartomány foglalkoztatási politikájáról és a képviselőház jogvédelmi kérdésekre vonatkozó döntésének módosításáról is. A 2017-es költségvetés tekintetében a tartományi kormánypártok elsősorban azt emelik ki, hogy az 10 százalékkal nagyobb az előző évi költségvetésnél. Elhangzott, a köztársasági büdzséből származó eszközökkel együtt a szerbiai költségvetésnek 7,3 százalékát teszi ki, ami meghaladja a törvény által előírt minimumot. Igor Mirović, a tartományi kormány elnöke: "Én nagyon elégedett vagyok a költségvetés nyújtotta pénzügyi kerettel, ami 63,6 milliárd dinár, de úgyszintén fontos a köztársasági parlamentben elhangzott bejelentés a köztársasági kormányfő részéről. Eszerint beszélgetni fogunk a tartomány pénzeléséről szóló törvényről, amellyel egy több éves, kiszámítható modellt kapunk, ami lehetővé teszi a gazdasági fejlődést az olyan befektetések tekintetében is, amelyeket nem egyik évről a másikra, hanem tartósan kell tervezni." Az ellenzék ugyanakkor nem tartja reálisnak a jövő évi költségvetést. Nenad Borović, a Demokrata Párt tartományi képviselője: "A bevételi oldal mind a gazdaság, mind a polgárok képességeinek irreális meghatározásán alapul, hiszen több mint egy milliárd dinár bevételt terveznek a személyi jövedelemadóból és a nyereségadóból befolyó összegekből. Szerintem a vajdasági gazdaság és a polgárok sem képesek ezt megvalósítani." A VMSZ támogatja a költségvetés javaslatát, hiszen véleményük szerint fontos projektek valósulnak meg a költségvetésben előirányzott eszközöknek köszönhetően. Pelt Ilona, a VMSZ tartományi parlamenti képviselője: "Jelentős, ami transzfer eszközként jelenik meg. Ezek olyan beruházások a transzfer eszközökön túl, mivel el kell mondani, hogy a költségvetés 60 százalékát a transzfer eszközök teszik ki, ezen túl jóvá van hagyva a köztársasági költségvetésből olyan projektek, amelyek itt fognak megvalósulni Vajdaság területén, és ilyen tekintetben ki kell emelni a Szabadkánál lévő y-elágazást, ami 300 millió dinárról szól."



A vajdasági kormány pénzügyi titkára kiemelte, a közadósság átütemezésével mintegy 1,1 milliárd dinárt tudtak megtakarítani. A tartományi kormány hozzátette továbbá, hogy Vajdaságnak szolidaritást kell vállalnia az ország egészével, hiszen nagy erőfeszítések árán tudják csak megvalósítani a pénzügyi konszolidációt.
tartomány
Vajdaság
parlament
ülés
költségvetés

Most

18:48, Frissítve: 19:19

Táncolt a tavasz a Népkörben

A tánc világnapja alkalmából a szabadkai Népkör Magyar Művelődési Központ idén is megszervezte a Táncoló tavasz elnevezésű rendezvényt. A regionális gyermek és ifjúsági néptánc találkozón közel 200 fiatal lépett színpadra.
16:29, Frissítve: 17:15

Megkezdte a támogatói aláírások gyűjtését a VMSZ

Magyarkanizsa, Topolya, Zenta község területén ma, Szabadkán és több önkormányzatban vasárnap, a szórványban pedig szükség esetén hétfőn és kedden gyűjtik az önkormányzati listaállításhoz szükséges támogatói aláírásokat.
15:14, Frissítve: 18:25

Újraszentelték a Ladányi-keresztet

Újraszentelték a Törökbecse és Basahíd közötti országút mentén álló Ladányi keresztet. Törökbecse polgárai a közelben zajló 1849-es csatában elesett névtelen hősök emlékére állíttatták fel annak idején.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.