Ugrás a tartalomra

A NATO a Belgrád és Priština közötti párbeszéd folytatását támogatja

2023.07.12
07:42
2023.07.12
08:44
Forrás
Szerbiai RTV
Az Észak-atlanti Szövetség és Szerbia kapcsolatainak erősítése mind a szövetség, mind Szerbia és az egész térség számára előnyös lenne – áll a kétnapos vilniusi NATO-csúcstalálkozó első napján kiadott közleményben.

Az Észak-atlanti Szövetség támogatja a Belgrád és Priština közötti párbeszéd folytatását az EU támogatásával és felszólította mindkét felet, hogy sürgősen csillapítsák a helyzetet, térjenek vissza a párbeszédhez, és konstruktívan vegyenek részt a brüsszeli és az ohridi megállapodások végrehajtásában. A NATO és Szerbia kapcsolatainak erősítése mind a szövetség, mind Szerbia és az egész térség számára előnyös lenne – áll a kétnapos vilniusi NATO-csúcstalálkozó első napján kiadott közleményben. Felszólítjuk a feleket, hogy ragadják meg a pillanatot, és jóhiszeműen járuljanak hozzá a tartós politikai megoldás eléréséhez – szögezik le a közleményben. Hozzáteszik: A KFOR továbbra is biztosítja a biztonságos környezetet és a szabad mozgást Koszovóban az ENSZ Biztonsági Tanácsának 1244. számú határozatával összhangban. A szövetség közleményében elítélik a Koszovó északi részén történt erőszakos cselekményeket, valamint a NATO katonák elleni indokolatlan támadásokat. Továbbá arra is kitérnek, hogy növelték a KFOR csapatok jelenlétét, így reagálva a visszatérő feszültségekre.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár a csúcs előtt arról beszélt, hogy állandó kapcsolatban áll Aleksandar Vučić szerb elnökkel, és készen áll a találkozásra.

NATO
NATO-csúcs
Litvánia
Szerbia

Most

07:23

Ortodox nagypéntek van

A hívek ma Jézus kereszthalálára emlékeznek, ez a legszomorúbb nap az egyházi évben. Szigorú böjti nap azok számára, akik a Julianus-naptárt követik.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.