Ugrás a tartalomra

Négy fontos változás várható Szerbiában - a dohányosokat is érinti

2024.03.22
13:54
2024.03.22
14:24
Forrás
Pannon RTV
Új törvényekről kell döntenie a hamarosan megalakuló szerb kormánynak. A témák többsége nemcsak nagyban érinti a szerbiai lakosságot, hanem meg is osztja azt.

A dohányzás betiltása

Danica Grujičić jelenlegi szerb egészségügyi miniszter már korábban sem titkolta azon törekvéseit, hogy teljes körű dohányzási tilalmat vezessenek be az éttermekben és egyéb létesítményekben, akár nyílt téren is, például a buszmegállókban. Az egészségügyi minisztériumon már átment a dohányzást tiltó törvénytervezet, a jövőben pedig a többi illetékes minisztériumnak is meg kell tárgyalnia ezt. Ezt követően nyilvános vitára bocsátják a témát, majd a dokumentumot a szerb kormánynak, végül pedig a parlamentnek is el kell fogadnia.

A felmérések szerint a szerbiai lakosság 75 százaléka támogatja a dohányzás betiltását az említett helyeken. A statisztikák azonban arra is rámutatnak, hogy a Szerbiában élő felnőtt állampolgárok 32 százaléka dohányzik.

A kötelező sorkatonai szolgálat újbóli bevezetése

Szerbiában évek óta folynak a tárgyalások a kötelező sorkatonai szolgálat visszaállításáról. Az év elején a védelmi minisztérium már kezdeményezte, hogy hozzák vissza a kötelező katonai szolgálatot az országban. Az illetékes minisztérium négy hónapos kötelező sorkatonaságot szeretne bevezetni. Az ok, hogy nincs elég tartalékos katona, akiket be lehetne vetni az állam védelmében.

A katonai vezetésnek május elsejéig kell benyújtania a javaslatait, majd a tényleges bevezetésről közvitát kell tartani és az utolsó szót a parlamentnek kell kimondania.

A nemek közötti egyenlőséget szem előtt tartó nyelvhasználat

A nemek közötti egyenlőségről szóló új törvénynek 2024. június 1-jén kellene hatályba lépnie, bár 2021-ben ezt a törvényt már elfogadták. A törvény értelmében a nemek közötti egyenlőségre érzékeny nyelvezetet az iskolai tankönyvekben, tananyagokban, bizonyítványokban, oklevelekben, jogosítványokban, de a médiában is alkalmazni kell majd.

Eddig azonban még egyetlen intézmény sem kapott megfelelő tájékoztatást arról, hogyan kellene használni a nemek közötti egyenlőségre vonatkozó nyelvezetet.

Az Euro 3-as és 4-es szabványú motorral rendelkező autók behozatalának tilalma

Az illetékes szervek hiába jelentették be, hogy 2024. január 1-jén életbe lép az Euro 3-as és 4-es szabványú motorral rendelkező autók behozatalának tilalma, ez mégsem történt meg. Ugyanis még nem fogadták el az ezzel kapcsolatos szabályozást.

A Szerbiai Gépkocsi és Autóalkatrész Importőrök Szövetsége által közzétett adatok szerint 2023-ban a külföldről behozott használt autók több mint fele Euro 3-as vagy 4-es motorral rendelkezett. Ez azt jelenti, hogy az összes importált jármű 55,4 százaléka a fent említett két kategóriába tartozik.

dohányzás
sorkatonaság
autó
törvénymódosítás

Most

19:06, Frissítve: 19:27

Húsvéti kirakodóvásár Pancsován

Hetedik alkalommal rendeztek húsvéti kirakodóvásárt Pancsován. A városhoz tartozó települések nőszervezetei és magánszemélyek kínálják fel kézműves portékáikat és ünnepi süteményeiket.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.