Ugrás a tartalomra

Nem csitul a vihar Trump körül

2023.12.20
15:40
2023.12.20
16:16
Forrás
Pannon RTV
Az Amerikai Egyesült Államok korábbi vezetőjét, aki ismét elnöki babérokra tör a jövőre esedékes választásokon, a coloradói legfelsőbb bíróság kizárta a Fehér Házért folytatott versenyből.

Az ítélet csak az említett államra vonatkozik és Donald Trump jogi csapata már készíti a fellebbezést.

Három a kettő arányban zárta ki a Coloradoi Legfelsőbb Bíróság Donald Trumpot a jövőre esedékes elnökválasztásról az államban. A bírák szerint a korábbi elnök 2021. január 6-i zavargásokban való részvétele miatt nem szerepelhet a szavazólapokon Coloradóban. Az ítélet még nem jogerős, Trump élhet fellebbezési lehetőséggel, amit jogi csapata már készít. Amennyiben elutasítják fellebbezését, sem a szavazópolgárok, sem az elektorok nem adhatják le voksukat Trumpra a 2024. november 5-én esedékes elnökválasztásokon, magyarán, harc nélkül veszítené el Colorado államot. A fellebbezést záros határidőn belül meg kell tennie az Egyesült Államok korábbi elnökének, mert még a Republikánus Párton belül is meg kell vívnia a harcot a többi elnöki aspiránssal.

Trump kampányszóvivője, Steven Cheung szerint a bíróság döntése nem meglepő, mivel annak tagjait többségében a Demokrata Párt nevezte ki. Ahogy fogalmazott, a Soros birodalom által pénzelt csoportok Joe Biden jelenlegi elnök nevében avatkoznak bele a választásokba azzal, hogy eltüntetnék Trumpot a szavazócédulákról. Cheung hozzátette, a demokratáknak paranoiás félelmi állapotban vannak, mivel a közvélemény-kutatások szerint a republikánus Trump népszerűbb a szavazók szemében. Minden áron meg akarnak szabadulni tőle. A Republikánus Párton belül a demokrácia sárba tiprásának, a diktatúra és a szavazópolgárok akaratának semmibe vételének jellemezték a döntést.

Trumpot igencsak szorítja az idő a kacifántos történetben. Az ügy végére pontot kell tennie vagy fellebbezési eljárásba kezdenie január negyedikéig, mivel másnap nyomtatják a március ötödikei előválasztások szavazólapjait. Ezeken mindenképp szerepelnie kell Trumpnak, ha labdába akar rúgni a Fehér Házért folytatott harcban.

Először fordult elő az Egyesült Államok történetében, hogy egy volt elnöktől vonják meg az újraválasztás lehetőségét egy államban. Próbálkozások erre már voltak Trump ellen New Hampshire-ben, Minnesotában és Michiganban, de elmarasztaló ítélet nem született. Colorado egyébként 10 elektorral rendelkezik az Egyesült Államokban érvényben levő 538 elektoros választási rendszer szerint. 2016-ban és 2020-ban is vereséget szenvedett Donald Trump az államban.

Donald Trump
Amerikai Egyesült Államok

Most

20:30

Európa melegszik a leggyorsabban a kontinensek közül

Európa hőmérséklete a globális átlag nagyjából kétszeresével emelkedik – jelentette az AP hírügynökség az ENSZ Meteorológiai Világszervezete (WMO) és az Európai Unió klímaváltozási szolgálata, a Copernicus legfrissebb jelentéseire hivatkozva.
19:54

Megkezdte a támogatói aláírások gyűjtését a VMSZ

Magyarkanizsa, Topolya és Zenta község területén kezdte az önkormányzati listaállításhoz szükséges támogató aláírások gyűjtését a Vajdasági Magyar Szövetség. A párt Topolyán ma elsőként adta át listáját, így az egyes sorszámmal indulnak.
18:48, Frissítve: 19:19

Táncolt a tavasz a Népkörben

A tánc világnapja alkalmából a szabadkai Népkör Magyar Művelődési Központ idén is megszervezte a Táncoló tavasz elnevezésű rendezvényt. A regionális gyermek és ifjúsági néptánc találkozón közel 200 fiatal lépett színpadra.
15:14, Frissítve: 18:25

Újraszentelték a Ladányi-keresztet

Újraszentelték a Törökbecse és Basahíd közötti országút mentén álló Ladányi keresztet. Törökbecse polgárai a közelben zajló 1849-es csatában elesett névtelen hősök emlékére állíttatták fel annak idején.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.