Ugrás a tartalomra

Nem került az ENSZ BT napirendjére a NATO 25 évvel ezelőtti jugoszláviai bombázása

2024.03.25
21:56
2024.03.26
08:47
Forrás
Szerbiai RTV
Oroszország hívta össze az ülést, de az ügy nem kapta meg a szükséges támogatást.

Nem került az ENSZ BT napirendjére a NATO 25 évvel ezelőtti jugoszláviai bombázása. Oroszország hívta össze az ülést. Három tagország szavazott az indítványra, míg 12 tartózkodott, így végül az Észak-atlanti Szövetség Jugoszlávia elleni légitámadása nem került az ENSZ Biztonsági Tanácsának napirendjére. A szavazást vita előzte meg. Oroszország képviselője azt mondta, világos, hogy a tagok egy része kerüli ezt az ügyet, mivel megfogalmazása szerint a NATO-agresszió hamis indokkal, vagyis ürüggyel kezdődött. Franciaország szerint a történelmet a történészekre kell bízni, az igazságszolgáltatást a törvényszékekre, most pedig ügyelni kell arra, hogy mire fordítják a Biztonsági Tanács idejét. Az amerikaiak pedig úgy vélekedtek, hogy nem megengedhető, hogy az ENSZ BT platformot adjon az orosz propagandának.

Ivica Dačić szerb külügyminiszter sajnálatát fejezte ki, hogy a Biztonsági Tanácsban nem lehetett elmondani az igazságot a NATO támadásáról. A tárcavezető megköszönte Oroszországnak, Kínának és Algériának, hogy támogatták az indítványt.

Ivica Dačić
ENSZ Biztonsági Tanács
bombázás
NATO

Most

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.