Ugrás a tartalomra

A német kancellár személyesen is támogatja Szerbia uniós csatlakozását

2022.05.04
20:25
Forrás
Pannon RTV
Személyesen is támogatni fogom Szerbia uniós csatlakozását - mondta Olaf Scholz német kancellár Aleksandar Vučić szerb államfővel tartott közös sajtótájékoztatóján Berlinben.

Szerb kollégája megköszönte a segítségét. A két politikus az orosz-ukrán háborúról, a Belgrád és Priština közötti párbeszéd folytatásáról és gazdasági témákról is egyeztetett.

Szerbia fontos stratégiai partnere Németországnak, ugyanis ott 400 német cég, 70 ezer ember számára biztosít megélhetést - mondta Olaf Scholz. A német kancellár arról is beszélt, hogy egy regionális gazdasági társulás kialakítása is nagyon fontos lenne a térségben. Szerbia uniós csatlakozását személyesen fogja támogatni.

Olaf Scholz, német kancellár: Németország intenzíven támogatja a csatlakozási folyamatokat, különféle projektek ösztönzésével és finanszírozásával. Ide tartozik még egy fontos dolog. Szerbia és a régió uniós csatlakozási perspektívája sikeres kell, hogy legyen illetve realitássá kell válnia. Ez a feladat vár ránk Európában, a folyamat előrehaladását pedig személyesen fogom támogatni.”

Berlinnek fontos a Nyugat-Balkán biztonsága és gazdasági fejlődése - mondta Aleksandar Vučić. Szerbia elnöke megköszönte azt, hogy kollégája támogatásáról biztosította az Európai Unió felé vezető úton. Vučić arra számít, hogy a találkozókat követően végre megszülethet a kompromisszumos megállapodás Belgrád és Priština között.

Aleksandar Vučić, szerb államfő: „A kompromisszumos megoldás felé haladunk, megpróbáljuk megtalálni a kompromisszumos megoldást, de ez a megoldás nem lehet csak a mi vágyunk. Maga a kompromisszum szó jelentése világos kell, hogy legyen számunkra és ugyanúgy a másik félnek is, amely szintén részt vesz a párbeszédben.”

Mindkét vezető egyetértett abban, hogy az lenne a legjobb az egész kontinens számára, ha mielőbb befejeződne az orosz - ukrán háború. A sajtótájékoztatóján az is elhangzott, hogy a közeljövőben Olaf Scholz német kancellár ellátogat majd a Nyugat-Balkánra, így a tervek szerint Szerbiába is.

Olaf Scholz
Aleksandar Vučić
Berlin
Szerbia
Németország

Most

19:06, Frissítve: 19:27

Húsvéti kirakodóvásár Pancsován

Hetedik alkalommal rendeztek húsvéti kirakodóvásárt Pancsován. A városhoz tartozó települések nőszervezetei és magánszemélyek kínálják fel kézműves portékáikat és ünnepi süteményeiket.
17:13, Frissítve: 18:46

„Európa reménye, a túlélés reménye Közép-Európa”

A CPAC Hungary második napján több hazai, külhoni és külföldi konzervatív politikus mellett beszédet mondott Gulyás Gergely magyar Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szijjártó Péter, Magyarország külgazdasági- és külügyminisztere is.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.