Ugrás a tartalomra

A Nemzeti Összetartozás Bizottsága Vajdaságban

2019.05.09
19:43
2020.02.10
17:21
Forrás
Pannon RTV
A magyarországi Nemzeti Összetartozás Bizottsága hivatalos látogatásra érkezett Vajdaságba.

Zentán megtekintették a helyi gimnáziumot és múzeumot, illetve a zentai csata hőseiről is megemlékeztek. Szabadkán találkoztak Pásztor Istvánnal, a Vajdasági Magyar Szövetség elnökével, valamint a Magyar Médiaházba is ellátogattak.

A Pannon RTV munkáját Bodzsoni István igazgató mutatta be. A tagok körbe járták az épület és betekintettek a kulisszák mögé is. Alexov Ljubomir szerb nemzetiségi szószóló kiemelkedőnek értékelte a magyar kisebbségi sajtó helyzetét Vajdaságban. Kiemelte: „Magyarország és Szerbia között az elmúlt évtizedekben, de valószínűleg az elmúlt évszázadban sem volt ilyen magas szintű a kapcsolat. Mi a magyarországi szerebek minden ezt nagyra értékeljük.”

A Nemzeti Összetartozás Bizottság tagjai pénteken az újvidéki Európa Kollégiumba is ellátogatnak, illetve három a Prosperitati Alapítvány által támogatott vállalkozást is meglátogatnak. Szászfalvi László, a Nemzeti Összetartozás Bizottság alelnöke: „Azt gondolom, hogy a helyben maradást a szülőföldön maradást is segítik. A gazdaságfejlesztési program komplex programot jelent. Részben a nemzeti identitásunk megerősítését, részben a gazdaságfejlesztését is, pedig a szülőföldön való maradást is erősíti.”

Az Országgyűlés Nemzeti Összetartozás Bizottsága a törvényhozás nemzetpolitikával foglalkozó önálló állandó bizottsága - mondta el Pánczél Károly elnök. Egyebek mellett feladatuk a Kárpát-medencében és a diaszpórában működő magyar politikai, egyházi és civil szervezetekkel való kapcsolattartás is. Hangsúlyozta: „Itt magyarnak lenni. Tehát, látjuk azt, hogy egy erős, gyarapodó, öntudatos magyar közösség van a Vajdaságban. Fontos dolog, hogy a szerb többség is ezt elismeri. Nagyon jó a kapcsolat a szerb és a magyar kormány között. Remélem, hogy ez sokáig így lesz.”

A Nemzeti Összetartozás Bizottsága találkozott Pásztor Istvánnal, a Vajdasági Magyar Szövetség elnökével is, akivel a közélet és kultúra jelenlegi helyzetéről, illetve az oktatásról is tárgyaltak.

nemzeti összetartozás bizottsága
Magyar Médiaház
Szabadka

Most

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.