Ugrás a tartalomra

Nemzetközi Fegyverkezési- és Hadikiállítás Abu-Dzabiban

2023.02.20
15:44
2023.02.20
16:00
Forrás
Pannon RTV, RTS
Soha nem látott, világméretű verseny folyik a fegyverkezés terén, Szerbiának pedig ilyen helyzetben erős katonasággal kell rendelkeznie - erről beszélt Aleksandar Vučić Abu-Dzabiban.

Szerbia elnöke az Egyesült Arab Emírségek fővárosában tartózkodik, ahol megjelent a most kezdődő Nemzetközi Fegyverkezési- és Hadikiállításon, valamint a Haditengerészeti Vásáron.

Az év végéig mintegy 700 millió eurót fordít az ország a hadsereg és a szerbiai védelmi ipar fejlesztésébe. Ha a világ fegyverkezik, Szerbiának is így kell tennie - mondta a szerb államfő Abu-Dzabiban.

„Az elkövetkezőkben, 2023-ban és 2024-ben kétszáz nehéz harci járművet vásárolunk. Nemcsak járműveket, hanem ezekhez tartozó fegyvereket katonaságunk számára, hazai gyártóktól. Ebből 109 Milošt és 39 Lazart, 26 korszerű tankot, szintén 26 páncélozott katonai járművet, lesz még 12 darab tarackokra szerelhető 122 milliméteres kaliberű kilövő, ami valamivel kisebb hatótávolságú, mint a Nora önjáró tarack lövege. Veszünk még 8 vagy 12 darab moduláris rakétavetőt, ezek a legújabbak és nagyon fontosak a katonaság felszerelésében, látható az ukrajnai harcokban is, hatvan hullámban tüzelnek."

Mint mondta, a felfegyverkezési világverseny elkezdődött, és a nagy kereslet miatt a fegyverkészletek elfogynak. Hangsúlyozta azt is, hogy Szerbiának erős hadsereggel kell rendelkeznie. Ezért arra ösztönözte a fiatalokat, hogy jelentkezzenek a különleges egységeknél.

„Fiatal férfiak és nők jelentkezését várjuk, minél előbb. Az alapbér 220 ezer dinár, ez nálunk jónak számít. Ami azt jelenti, hogy havi szinten mindenképpen lesz 2000 eurós jövedelmük."

A szerb államfő szerdáig tartózkodik Abu-Dzabiban, ahol több fontos egyeztetésen is részt vesz.

Nemzetközi Fegyverkezési- és Hadikiállítás
fegyver
hadászat
Abu-Dzabi
Egyesült Arab Emírségek

Most

19:06, Frissítve: 19:27

Húsvéti kirakodóvásár Pancsován

Hetedik alkalommal rendeztek húsvéti kirakodóvásárt Pancsován. A városhoz tartozó települések nőszervezetei és magánszemélyek kínálják fel kézműves portékáikat és ünnepi süteményeiket.
17:13, Frissítve: 18:46

„Európa reménye, a túlélés reménye Közép-Európa”

A CPAC Hungary második napján több hazai, külhoni és külföldi konzervatív politikus mellett beszédet mondott Gulyás Gergely magyar Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szijjártó Péter, Magyarország külgazdasági- és külügyminisztere is.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.