Ugrás a tartalomra

Nyugat-balkáni találkozó Brüsszelben

2020.02.17
08:42
2020.02.28
17:57
Forrás
Pannon RTV
Albánia, Bosznia-Hercegovina, Koszovó, Montenegró, Észak-Macedónia, Szerbia és az EU vezetői egyebek között előkészítették a májusra Zágrábba tervezett EU-Nyugat-Balkán csúcstalálkozót.

Informális munkavacsorán vettek részt a nyugat-balkáni országok és az Európai Unió vezetői tegnap este Brüsszelben. A tanácskozáson emellett szó esett az európai uniós bővítésről, valamint regionális kérdésekről is.

Fotó:Tanjug/AP/Aris Oikonomou

Elégedettségének adott hangot Aleksandar Vučić a brüsszeli munkavacsorát követően. A szerb államfő szerint, az Európai Unió kész meghallgatni a terveiket, illetve beruházási csomagot indíthat el a régióban. A regionális együttműködés kapcsán pedig a Mini-Schengen jelentőségét hangsúlyozta: „Ez egy olyan perspektívát nyitna meg, ami azt jelentené, hogy sokkal több konkrét eredménnyel rendelkeznénk mint eddig. Úgy gondolom, hogy ez a legfontosabb eredménye a találkozónak. Nagyon fontos, hogy őszinte elkötelezettséget láthattunk.”

Fotó:Tanjug/AP/Aris Oikonomou

A munkavacsorán szó esett a Belgrád-Pristina párbeszéd folytatásáról is. A találkozót megelőzően Josep Borell az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője elmondta, időre van szükség ahhoz, hogy az unió különmegbízottat nevezzen ki a két ország közötti párbeszéd felgyorsítása érdekében. Hashim Thaçi koszovói elnök ezzel kapcsolatban kiemelte, azt szeretné, ha az unió különmegbízottja Koszovót szuverén államként kezelné.

Az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét jelenleg Horvátország tölti be. Andrej Plenković a találkozót követően kiemelte, szeretné ha az Európai Bizottság beruházási csomagot terjesztene elő a délkelet-európai országok számára.

Fotó:Tanjug/Virginia Mayo

Az Európai Unió számára fontos, hogy a lehető legszorosabbra fűzze kapcsolatait a Nyugat-Balkán országaival - hangsúlyozta a munkavacsorán Ursula von der Leyen. Az Európai Bizottság elnöke kiemelte: „Önök is tudják, hogy a Nyugat-Balkán prioritást élvez az Európai Bizottságban. Úgy gondolom, mindannyiunk geostratégiai érdeke, hogy a Nyugat-Balkán a lehető legközelebb álljon az Európai Unióhoz. Tudják, hogy felülvizsgáltuk a bővítés folyamatának rendszerét, és a felülvizsgált tárgyalási rendszer minden fél számára bizalmat kell, hogy teremtsen ebben a folyamatban.”

A nem formális találkozón a résztvevő felek áttekintették, hogyan lehetséges tovább mélyíteni a partnerséget az EU és a térség országai között, valamint megerősíteni az európai perspektívát. Érintették a jogállamiságot, valamint a korrupció és a szervezett bűnözés elleni harcot is.

Aleksandar Vučić
Brüsszel
Nyugat-Balkán

Most

19:06, Frissítve: 19:27

Húsvéti kirakodóvásár Pancsován

Hetedik alkalommal rendeztek húsvéti kirakodóvásárt Pancsován. A városhoz tartozó települések nőszervezetei és magánszemélyek kínálják fel kézműves portékáikat és ünnepi süteményeiket.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.