Ugrás a tartalomra

A nyugdíjasok félnek a nyugdíjcsökkentéstől (videó)

2014.07.27
17:00
Tíz százalékkal csökkenhetnek a nyugdíjak és a fizetések Szerbiában – jelentette ki a Szerbiai Közgazdászok Társaságának ülésén két nappal ezelőtt Dušan Vujović gazdasági miniszter, aki jelenleg a pénzügyminiszteri tárcát is vezeti
Tíz százalékkal csökkenhetnek a nyugdíjak és a fizetések Szerbiában – jelentette ki a Szerbiai Közgazdászok Társaságának ülésén két nappal ezelőtt Dušan Vujović gazdasági miniszter, aki jelenleg a pénzügyminiszteri tárcát is vezeti. Az idősek félnek a nyugdíjcsökkentéstől. Elmondásuk szerint így sem elég semmire a pénz, amit kapnak, a további csökkentés lehetőségére pedig egyelőre gondolni sem mernek. A szabadkai Tejpiacon vásárolgató nyugdíjasok számára már szinte szertartás, hogy vasárnap délelőtt körbejárják a standokat, beszélgetnek az árusokkal, és összehasonlítják az árakat. Legtöbbjük kizárólag a legszükségesebbeket engedheti meg magának. A Pannon RTV stábja megkérdezte tőlük, hogy mire költenek leginkább. „A legtöbbet ételre, meg egyebekre, apróságra, mert a nyugdíj nem nagy, hogy le bírják venni” – magyarázta egy idős bácsi. httpv://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=ACxPgAnCALI Sokan máris a téli időszaktól félnek. Akkor ugyanis jóval nagyobb kiadásokra számítanak. „Alapvető élelmiszereket vásárolunk, semmi mást. Most például, amikor jön a tél, fizetni kell a fűtést, és nem marad semmi” – panaszkodott egy nyugdíjas bácsi. A Szerbiai Közgazdászok Társaságának legutóbbi ülésén Dušan Vujović gazdasági miniszter, aki ideiglenesen a pénzügyminiszteri teendőket is ellátja, igen sötét jövőképet festett le a nyugdíjasok számára. Véleménye szerint tíz százalékkal kellene csökkenteni a nyugdíjakat is. Hogy mit szólnak ehhez a nyugdíjasok? „Húsz körül van a nyugdíjam, ha ebből leveszik a tíz százalékot, marad tizennyolc. Akkor miből fogom kifizetni a rezsit? A villanyt ki kell fizetni, a szemetet, a vizet, a tévét, úgyhogy nagyon nehezen él meg az ember” – mondta egy idős néni. Hasonlóan goldolkodik egy másik nyugdíjas is: „Nem rajtunk múlik, föltételezzük, hogy az árammal együtt majd minden mást is megemelnek. Abban bízunk, hogy ez nem fog már sokáig tartani. Mit gondolnak? Nem tudom, de nem lesz jó semmiképp.” Dušan Vujović elmondása szerint a költségvetési módosítást a köztársasági parlament elé viszik legkésőbb szeptember 15-én, és elképzelései szerint azon a héten el is fogadják. „A fizetések és a nyugdíjak csökkentésénél, nyíltan állíthatom, hogy mindent megteszünk, hogy egyetlen centtel, egyetlen dinárral se haladja meg a 10 százalékot. 10 százalék a fizetések és 10 százalék a nyugdíjak esetében. A költségvetési módosítás fogja ezt pontosítani.” Vujović szerint a reformoknak csak egy része vonatkozna a fizetésekre és a nyugdíjakra. A változtatások nagy vesztesei a szürkegazdaságban tevékenykedők lennének. Elsősorban velük szemben venné fel a kesztyűt a kormány. A nyugdíjasok szerint azonban ebben a harcban ők is pórul járnak.

Most

19:06, Frissítve: 19:27

Húsvéti kirakodóvásár Pancsován

Hetedik alkalommal rendeztek húsvéti kirakodóvásárt Pancsován. A városhoz tartozó települések nőszervezetei és magánszemélyek kínálják fel kézműves portékáikat és ünnepi süteményeiket.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.