Ugrás a tartalomra

Oktatási és mezőgazdasági sikerek a VMSZ-nek és az MNT-nek köszönhetően Szenttamáson

2023.11.21
12:38
2024.04.17
13:01
Forrás
Pannon RTV
Szenttamási mezőgazdasági termelőkkel, illetve sikeres vállalkozások vezetőivel találkoztak hétfőn a VMSZ és a tartomány képviselői. Lakossági fórumon tájékozódtak a helyi eredményekről, illetve beszélgettek a szenttamásiakkal.

A Magyar Nemzeti Tanács és a Vajdasági Magyar Szövetség szenttamási szervezetének összefogása eredményeként a helyi Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskolában két évvel ezelőtt megnyílt a magyar-szerb nyelvű napközi, ami nagy segítséget jelent a szülőknek. Az idei tanévtől két váltásban 40 gyerek kap elhelyezést és meleg ebédet.

Kraszulyák Kuszli Melinda, napközis tanító: „Ez a kevés idő alatt is úgy vettük észre, hogy nagyon sokat jelent a szülők számára is, mivel itt fél 7-től fél 5-ig van a tanítás, és a szülők akkor hozzák és viszik a gyerekeket, amikor nekik megfelel.”

Balázs Végel Elvira 18 évig könyvelőként dolgozott, majd 2020 májusában saját vállalkozásba kezdett. Két ember számára biztosít munkát.

Balázs Végel Elvira, vállalkozó: „A Prosperitatinak köszönhetően valóra vált az összes bútorzat, a számítógépek, a nyomtatók, a klíma vásárlása. Szóval, amit itt látnak, ezt mindet a Prosperitati segítségével tudtuk megvásárolni.”

A Blazsanyik családban már a felmenők is mezőgazdasággal foglalkoztak. Blazsanyik Csaba a Prosperitati Alapítványnál 2016-ban talajelőkészítőre, két évvel később permetezőre és traktorra, 2020-ban pedig földvásárlásra pályázott sikeresen.

Blazsanyik Csaba, mezőgazdasági termelő: „A nagyobb traktorokkal, azokkal megcsináljuk az elmunkálást, a középkategóriás traktorokkal a vetést, a kisebb traktorokkal pedig a permetezés, ekézés. Valójában zökkenőmentesebben megy a munka.”

A VMSZ képviselői a lakossági fórumon elsősorban mezőgazdaságról és az ágazatot érintő tartományi támogatásokról beszélgettek a helyiekkel.

Dr. Molnár Viktor, igazgató, Tartományi Mezőgazdasági-fejlesztési Alap: „Évről-évre százalékosan mind nagyobb támogatást nyújt a titkárság. A régebben megszokott 50 százalékos támogatásról már 60, 70, illetve bizonyos pályázatok esetében 80, sőt 90 százalékos támogatást is ad.”

A VMSZ mezőgazdasággal foglalkozó csapata a Magyar Szó Magvető című mezőgazdasági mellékletének szerkesztőivel rendszeresen szervezi a közösségi esteket Vajdaság-szerte.

Kovács Elvira, alelnök, VMSZ: „Elsősorban interaktívra tervezzük ezeket, tehát mi egyrészről bemutatjuk a választási programunkat, elképzeléseinket, illetve a lehetőségekről beszélünk és az előttünk álló időszakról, ezáltal arra kérve a polgárokat, hogy december 17-én ne feledkezzenek meg arról, hogy választások vannak, hogy az egyetlen önálló magyar listaként ki, ha nem a VMSZ az, aki képviselni tudja az itteni magyarság érdekeit.”

Szenttamáson a következő lakossági fórum november 27-én lesz.

Szenttamás
mezőgazdaság
termelő
gazda
VMSZ
MNT
Prosperitati Alapítvány
Prosperitati
Vászatások 2023
Vajdasági Magyar Szövetség

Most

11:52, Frissítve: 12:41

Holnap lesz az iskolai mészárlás évfordulója

Egy éve, hogy a belgrádi Vladislav Ribnikar Általános Iskolában az oktatási intézmény egyik diákja megölte kilenc társát és egy biztonsági őrt. Másnap az akkor 21 éves Uroš B. kilenc embert lelőtt Dubona és Malo Orašje falvakban.
09:06, Frissítve: 09:14

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.