Ugrás a tartalomra

Orbán: Középpontban a jövőben is a magyar családok jóléte

2022.07.29
00:36
2022.07.29
16:56
Forrás
MTI
A jövőben is minden magyar család megkapja a rezsicsökkentett árú áramot és földgázt, de csak az átlagfogyasztás erejéig - hangsúlyozta Orbán Viktor magyar miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Orbán Viktor azt mondta: a rezsicsökkentett ár ősztől az átlagfogyasztásig minden magyar családnál megmarad és ezzel minden magyar család ezután is spórol a piaci árhoz képest a villanyszámláján és a gázszámláján is. A magyar kormányfő hangsúlyozta: ma a rezsicsökkentésnek köszönhetően egy magyar család az átlagfogyasztás szintjéig az áramszámlán 56 ezer forintot, a gázszámlán pedig 146 ezer forintot spórol. A miniszterelnök hozzátette: ebben az évben ez a rendszer biztosan fenntartható lesz.

A magyar kormány ezen felül további két évvel meghosszabbította a lakásépítések öt százalékra csökkentett áfáját - jelentette be Orbán Viktor a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. A magyar miniszterelnök elmondta: a lakásépítések áfájának átmeneti, 25-ről 5 százalékra csökkentése az év végén kifutott volna. Azt látták, hogy sok ember felgyorsította a lakásépítési szándékait, kapkodni kezdett, hogy beleférjen a mostani szűk határidőbe. Erre nincs szükség, nem kell kapkodni, mert a kormány létrehozta a gazdasági növekedést megvédeni hivatott kabinetet, amelynek javaslatára biztosítani fogják a következő két évben is az egyébként lassuló lakásépítési piac megtámogatását az ötszázalékos áfával - emelte ki a kormányfő.

Az aszálykárok felmérését követően azt látni, hogy Magyarország élelmiszerrel történő ellátása nincs veszélyben – erről is beszélt a magyar miniszterelnök.

Orbán Viktor hangsúlyozta: az a képessége az aszállyal sújtott magyar mezőgazdaságnak is megvan, hogy tízmillió embert ellásson élelmiszerrel. Sőt lesz export is, de a megszokott méretűnél sokkal kisebb – jelezte a kormányfő. Hozzátette: ez bevételkiesést jelent a magyar gazdaságnak, de a saját ellátásunk biztonsága nincs veszélyben.

A miniszterelnök beszélt a gazdák kárenyhítéséről is. Elmondta, hogy a kárenyhítési alap kimerült, de a kormány létrehozott egy munkacsoportot a gazdák megsegítésére. Még kell egy jó hét, amíg véglegesítik a döntéseket, de a gazdák kapnak további segítséget – mondta Orbán Viktor.

Brüsszelben próbálnak összeurópai megoldásokat találni, de azért jobb, ha mi elsősorban magunkra számítunk az energiakérdésben – mondta Orbán Viktor, hozzátéve, hogy a kormányát úgy irányítja, hogy a magyaroknak meglegyen minden eszköze az energiaellátás biztosítására.

A kormányfő szerint ebből a döntésből is az látszik, hogy az európai háborús stratégia nem működik. A kormányfő úgy fogalmazott, hogy előzetesen uniós szinten azt gondoltuk, hogy az ukrán hadsereg le tudja győzni Oroszországot, bíztunk a szankciók hatásában, hittük, hogy ezek Európára nehezedő negatív hatásait képesek leszünk kezelni és azt gondoltuk, hogy a világ belátja, hogy az oroszok az agresszorok. Ezek közül egyik sem jött be, a világ nagy része a saját problémáira koncentrál, azokat akarják megoldani és minél hamarabb véget akarnak vetni a háborúnak – tette hozzá.

„Az a stratégia, amire a magatartásunk épült elgyengült, megbukott, nincs többé” – mondta Orbán Viktor.

Amikor egy létfenntartási terméknek a mennyiségét korlátozni kell, az már a háborús gazdaság előszobája – mondta Orbán Viktor

Hozzátette: ha Brüsszel most nem változtat, akkor októbertől egész Európában háborús gazdaságra kell számítani. A miniszterelnök visszaemlékezett egy korábbi egyeztetésre, ahol számos európai vezető azt mondta, hogy meg lehet oldani az energia- és élelmiszerhiányt. A magyar álláspont akkor az volt, hogy ez nem lehetséges, mivel nincsenek meg az alternatív források a pótlásra.

A legfontosabb most stratégiát váltani, és a béke oldalára állni. Tüzet oltani sem lángszóróval szokott menni az ember. A szankciós politika szemmel láthatóan nem működik – jelentette ki.

Ezt a háborút már nem az orosz-ukrán tárgyalások fogják megoldani. A Nyugat régóta belekeveredett, így ahhoz, hogy béke lehessen orosz-amerikai egyeztetésre lesz szükség. Nekünk ezt kell támogatnunk – fejtette ki Orbán Viktor.

Magyarországon lesz elég gáz. Szijjártó Péter évek óta azon dolgozik, “üti a dobot”,  hogy alternatív beszerzési forrásokat kell kialakítani. Ennek köszönhetően kialakult egy útvonal, amelyen Törökországon keresztül érkezik földgáz, illetve szerződést kötöttünk a horvátokkal is. Magyarországnak tehát nem az jelent problémát, hogy legyen elég gáz, hanem az ár, hogy meg tudjuk őrizni a rezsicsökkentést – hangsúlyozta a kormányfő.

Magyarországon egy okos rendszert építettünk ki, ami több mint tíz évig jól működött. A családok érdekében meghatároztunk egy rezsicsökkentett árat. Amikor emelkedett az áram és a gáz ára, akkor a kormány kipótolta a különbözetet. Ez azonban nagyon felugrott 2022-ben, kétezer milliárd forint fölé nőtt évi 250 milliárdról. Összességében még mindig jól teljesít a magyar gazdaság, és jó növekedési ütemet mutat, de ezt már nem tudja kitermelni. Ezért hoztuk azt a döntést, hogy minden magyar család továbbra is megkapja a rezsicsökkentett árakat, de csak az átlagfogyasztásig. Kifejtette: Ma egy magyar család az átlagfogyasztás szintjéig minden hónapban 181 ezer forintot takarít meg a csökkentett áraknak köszönhetően.

Ebben az évben ez a rendszer biztosan fenntartható. Október-november környékén lesz egy vízválasztó időszak, amikor kiderül, hogy a háborús infláció, illetve az energiaárak tartósan magasak lesznek-e vagy sem. Akkor a magyar kormány ismét döntéskényszerben lesz – mondta a kormányfő.

Orbán Viktor kifejtette: a lakossági piaci árra azért volt szükség, mivel nem akartak egy olyan helyzetet, hogy az energiaszolgáltatók akár egy forintot is pluszba keressenek a magyar családokon.

Az angolszászok még mindig azt hiszik, meg lehet nyerni a háborút

Az angolszászok még mindig azt hiszik, hogy azzal a stratégiával, amivel eddig mentünk, ezt a háborút meg kell nyerni. Ezt a háborút most az amerikaiak finanszírozzák. Hozzávetőleg 50 milliárd dollárt toltak bele eddig Ukrajnába, de hogy a második fél évben vagy 2023-ban ezt ki adja oda, azt nem tudni. Európának erre nincs ennyi pénze – mondta a miniszterelnök. Nem várható el, hogy ekkora összegekkel hozzájárul az ukrán védekezéshez, vagy az ország esetleges újjáépítéséhez.

Erre nem lehet számítani. Ez lehetetlen – fogalmazott a kormányfő. Amerikának talán van, ezért ma az ukrán-orosz háború meghatározó szerelője a Nyugat oldaláról az Egyesült Államok. Az amerikaiak, illetve az angolszászok még mindig azt hiszik, meg lehet nyerni a háborút, ezért nincs béketárgyalás. Ezen a novemberi amerikai félidős választás változtathat, amelynek a kimenetele reményeink szerint a háború helyett a béke irányába befolyásolja majd az amerikai külpolitikát – emelte ki.

Orbán Viktor, magyar miniszterelnök: „Ez a stratégia összességében, amire a mi magatartásunk épült, az elgyengült, megbukott, nincs többé. Egy újat kell kitalálni. Ez egyelőre késik. Ehelyett van a fogyasztáscsökkentés és az árak emelkedése. Amikor egy terméknek, egy létfenntartási terméknek a mennyiségét korlátozni kell, az már a háborús gazdaság előszobája. Itt vagyunk most, és ha Brüsszel nem változtat, amit kívánok, hogy sikerüljön közösen változtatnunk, akkor októbertől egy háborús gazdasági helyzetre kell számítani egész Európában.”

Orbán Viktor
rezsicsökkentett
gáz
áram

Most

19:06, Frissítve: 19:27

Húsvéti kirakodóvásár Pancsován

Hetedik alkalommal rendeztek húsvéti kirakodóvásárt Pancsován. A városhoz tartozó települések nőszervezetei és magánszemélyek kínálják fel kézműves portékáikat és ünnepi süteményeiket.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.