Ugrás a tartalomra

Orbán: ma nem meghalnunk kell a hazáért, hanem élhetünk érte

2022.10.23
12:32
2022.10.23
16:09
Forrás
Pannon RTV
A legnagyobb magyar egyházfők prófétaként vezették az országot, a politikusokkal karöltve vagy olykor azok helyett - mondta 1956-os ünnepi beszédében Orbán Viktor Zalaegerszegen.

A magyar miniszterelnök kiemelte, azokra a magyarokra is emlékezünk, akik 66 éve megmutatták, hogy milyen egy szabadságszerető nemzet. Dicsőség az áldozatoknak, tisztelet az ellenállóknak - tette hozzá a magyar miniszterelnök.

A magyar kormányfő idén Zalaegerszegen, a Mindszentyneum új épületének ünnepélyes átadásán mondott beszédet. Hangsúlyozta, Mindszenty József olyan főpap volt, aki az élen haladt, és 1956-ban is utat mutatott.

„Mi magyarok ezt a szolgálatát sosem fogjuk elfelejteni. Viharos ellenszélben is kitartott a magyarok igazsága mellett. Akkor is kiállt hazánk szabadságáért, amikor nyilasok törtek rá, és akkor is, amikor a kommunisták letartóztatták, megkínozták és fogságba vetették. A magyarok tudták, hogy szükség van lelki támaszra, ezért szabadították ki Mindszentyt a kommunisták börtönéből.”

Ma ’56 hőseire is emlékezünk. Azokra a magyarokra, akik 66 éve megmutatták, hogy milyen egy igazi szabadságszerető nemzet. A hősök különböztek, de egy ideában, a szabad Magyarországban hittek és ezért minden kockázatot vállaltak - mondta Orbán.

„A magyarok vérét nem becsülte az akkori szabad világ sem, amely bár bátorított minket, de aztán nem segített. Akkor minket is kitettek a Time magazin címlapjára, aztán 40 évig ott hagytak bennünket a szovjet kommunista prés alatt, azt gondolva, legalább egyel több gondja lesz a szovjeteknek. A lecke világos: a magyarok igazságát csak a magyarok mutathatják meg a világnak és csak a magyarok védhetik meg saját igazságukat a fenyegető veszélyekkel szemben.”

Ha emberek millióinak kell elhagynia az országot, akkor a következő nemzedéknek nem lesz szülőföldje - folytatta a magyar kormányfő. Nincs hová futnunk, mert Magyarországot sehol máshol nem találhatjuk meg - tette hozzá. Orbán Viktor arról is beszélt, hogy az előttünk álló időszak ugyan számos kihívást tartogat, de a magyar kormány felkészült rá.

„Ha magyar vagy, egyszerre van szükséged az oroszlán bátorságára, a kígyó ravaszságára, és a galamb szelídségére. Különösen így lesz ez a következő évben, háború a szomszédban, pénzügyi válság és gazdasági visszaesés az Európai Unióban, migrációs invázió délen, háború keleten és gazdasági válság nyugaton. Ezzel kell megküzdenünk. Szerencse a szerencsétlenségben, hogy nem a baloldal van kormányon. Képzelhetik, mi lenne itt.”

Egységes, erős nemzeti kormánya van Magyarországnak, amely nem ijed meg, ha baj üti fel a fejét - húzta alá Orbán Viktor. Amióta nemzeti kormánya van az országnak, minden válságból erősebben jöttek ki a magyarok, mint amikor belementek.

„Megőrizzük a gazdaság stabilitását. Mindenkinek lesz munkája, a rezsicsökkentést meg tudjuk védeni, a családok pedig nem maradnak magukra. Meg van hozzá az erőnk, és ami a legfontosabb, a tapasztalatunk. A Jóisten mindannyiunk felett, Magyarország mindenekelőtt, Hajrá Magyarország, Hajrá Magyarok!”

Így zárta ünnepi beszédét Orbán Viktor, magyar miniszterelnök az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc 66. évfordulóján.

Orbán Viktor
1956-os magyar forradalom és szabadságharc

Most

08:18

Nyerjen lakást!

Mostanáig több mint 24,6 millió számla QR-kódját küldték be a szerbiai lakosok a Vedd el a számlát, és nyerj! elnevezésű állami nyereményjátékra.
20:30

Európa melegszik a leggyorsabban a kontinensek közül

Európa hőmérséklete a globális átlag nagyjából kétszeresével emelkedik – jelentette az AP hírügynökség az ENSZ Meteorológiai Világszervezete (WMO) és az Európai Unió klímaváltozási szolgálata, a Copernicus legfrissebb jelentéseire hivatkozva.
19:54, Frissítve: 07:52

Megkezdte a támogatói aláírások gyűjtését a VMSZ

Magyarkanizsa, Topolya és Zenta község területén kezdte az önkormányzati listaállításhoz szükséges támogató aláírások gyűjtését a Vajdasági Magyar Szövetség. A párt Topolyán ma elsőként adta át listáját, így az egyes sorszámmal indulnak.
18:48, Frissítve: 19:19

Táncolt a tavasz a Népkörben

A tánc világnapja alkalmából a szabadkai Népkör Magyar Művelődési Központ idén is megszervezte a Táncoló tavasz elnevezésű rendezvényt. A regionális gyermek és ifjúsági néptánc találkozón közel 200 fiatal lépett színpadra.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.