Ugrás a tartalomra

Orbán Viktor és Aleksandar Vučić közösen vettek részt a batajnicai katonai bemutatón

2023.04.22
15:03
2023.11.19
11:55
Forrás
Pannon RTV
A katonai bemutatót a szerb fegyveres erők napja alkalmából rendezték meg, és a szerb katonaság és védelmi minisztérium több mint ötezer tagja vett rajta részt.

A Szerbiai Katonaság a batajnicai repülőtéren mutatta be állományának legújabb felszerelését és képességeit. A Gránit 2023 fedőnevű bemutatón repülőgépeket, drónokat, helikoptereket és más hadászati taktikai-műszaki eszközöket vonultattak fel. Az eseményen a szerb államfő vendégeként Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke is jelen volt.

Aleksandar Vučić szerb államfő Miloš Vučević védelmi miniszter és Milan Mojsilović, a Szerbiai Katonaság vezérkari főnöke kíséretében érkezett a batajnicai repülőtérre. A Himnusz felcsendülése és az államfőnek tett jelentés átadása előzte meg a katonai bemutatót.

Vlada Glišić, a légierő ezredese köszöntötte a Gránit 2023 vendégeit. A bemutató a 63. Ejtőernyős Brigád tagjainak ugrásával kezdődött, akik Szerbia zászlajával értek földet. A Mi 35-ös helikopterek indították a repülési programot. Ezt a helikoptert repülő tanknak is nevezik, nyolc katona szállítására is alkalmas. Ezután helikopteres deszant következett Mi-8 és Mi-17 helikopterekkel és az Mi-17-esek csapásaival, amit a 72. különleges műveleti dandár egységei hajtottak végre.

A bemutató folytatásában a Kobra tagjai blokkoltak egy eltérített gépjárművet és hatástalanították a terroristákat, egy frontális ütközés végrehajtását követően. Ezután felszállt az Orao J22, az első szerbiai gyártású repülőgép, amely a hangnál gyorsabban tud repülni. A J-22-es egy kétmotoros támadó repülőgép, amelyet sorozatgyártásban készítenek.

A bemutató folytatásában a Kobra tagjai blokkoltak egy eltérített gépjárművet és hatástalanították a terroristákat, egy frontális ütközés végrehajtását követően. Ezután felszállt az Orao J22, az első szerbiai gyártású repülőgép, amely a hangnál gyorsabban tud repülni. A J-22-es egy kétmotoros támadó repülőgép, amelyet sorozatgyártásban készítenek.

A katonai bemutatót a különböző különleges egységek tagjainak felvonulása színesítette, ők először mutatkoztak be mindannyian egy helyen. Közben az égen megjelentek a MiG-29-es repülőgépek, majd pedig a modernizált Orao gépek is.

Bemutatták a Mistral 3 rövid hatótávolságú légvédelmi rakétát, amely amellett, hogy gyors, nagy manőverező képességgel is rendelkezik.

Több ezer ember érkezett Szerbia minden részéből a batajnicai katonai repülőtérre, hogy megtekintse a Gránit 2023 nevű katonai bemutatót. Ezen a bemutatón a szerb hadsereg, illetve a védelmi minisztérium bemutatta mindazt a katonai felszerelést, amellyel rendelkezik. Felvonultatott 2300 különböző harci eszközt, és a fegyveres erők ötezer tagja vett részt a bemutatón. Ennek a célja az volt, hogy bemutassák a szerbiai állampolgároknak, hogy szükség esetén a katonaság meg tudná védeni Szerbiát.

A katonai bemutatón továbbá a légierő mintegy 60 helikoptere és harci gépe is részt vett.

Aleksandar Vučić Orbán Viktor jelenlétében körbejárta a felsorakoztatott fegyvereket és haditechnikai eszközöket a batajnicai repülőtéren.

A szerb államfő ismertette a magyar miniszterelnöknek az eszközök műszaki jellemzőit. Az ár és a minőség kiemelkedő - mondta Vučić. Amikor olcsó támadás érkezik a levegőből, akkor olcsó fegyverekkel kell válaszolni, ezt láttuk most Ukrajnában - tette hozzá a szerb elnök, aki elbeszélgetett a fegyveres erők tagjaival is. Most egy kicsit jobbak a fizetéseik - mondta Vučić, és sikeres munkát kívánt nekik. Bemutatták a kínai gyártmányú CH-95 drónt is. Megtekintették a modernizált Milošt is, de Vučić a Lazar belsejét is bemutatta a vendégeknek. „El kell mondanom, hogy reggel kiváló megbeszélést folytattunk Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel és csapatával. A terrorizmus elleni közös harcról egyeztettünk. Ezt nem nevezhetjük másként, mert ők NATO-tagállam, mi nem, és nem is leszünk, mert meg szeretnénk őrizni katonai semlegességünket. De sok területen, ami a terrorizmus elleni harcot illeti, a legkorszerűbb katonai és rendőri eszközöket használva, együtt fogunk működni. Minden értelemben. A gyártástól a közös hadgyakorlatokig és minden egyebet illetően is.”

Tíz évvel ezelőtt még nem volt semmink, amit viszont ma bemutattunk, az több ezer mérföldkőre van attól, amivel a múltban rendelkeztünk - hangsúlyozta a szerb elnök. A katonai bemutatón mások mellett Pásztor István, a Tartományi Képviselőház és a VMSZ elnöke is jelen volt.

Belgrád
látogatás
Batajnica
katonai bemutató
Orbán Viktor

Kapcsolódó tartalmak

Most

19:07, Frissítve: 19:37

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.
16:14, Frissítve: 18:59

„Szabadkán megvagyunk!”

A szükséges ezer helyett 1479 aláírást gyűjtött a Vajdasági Magyar Szövetség Szabadkán, a lista indulásához az önkormányzati választásokon - tette közzé közösségi oldalán dr. Pásztor Bálint.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.