Ugrás a tartalomra

Orbán Viktor: A rossz uniós döntések következményeit a magyarok nem fogják megfizetni

2023.12.15
08:20
2023.12.15
08:33
Forrás
Hirado.hu, Kossuth Rádió
Orbán Viktor magyar miniszterelnök Brüsszelben, a Közmédia Központban adott interjút a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorának.

A magyar kormányfő elmondta, hogy nem tudta lebeszélni az Európai Unió vezetőit arról, hogy megindítsák a csatlakozási tárgyalásokat Ukrajnával, ugyanakkor kifejtette, Magyarország számos ponton még meg tudja akasztani a folyamatot. Hozzátette, hogy az uniós vezetők rossz döntéseinek következményeit a magyar emberek biztosan nem fogják megfizetni.

A kormányfő szerint ez egy rossz formája a segítségnyújtásnak, de a többi országnak volt két komoly érve, amit tudomásul kellett venni. Az egyik, hogy ők huszonhatan vannak, mi pedig egyedül, a másik pedig, hogy Magyarország ezzel nem veszít semmit, ugyanis a végső szót Ukrajna tagságáról a nemzeti parlamenteknek kell meghozni, tehát ha nem akarjuk, hogy Ukrajna uniós tag legyen, akkor a magyar országgyűlésnek lesz erről lehetősége szavazni.

Orbán Viktor úgy fogalmazott, hogy nem akarta Magyarország lelkiismeretére venni ezt a rossz döntést, ezért hagyta el a termet.

A miniszterelnök azt mondta, hogy ezután rögtön akartak is adni 50 milliárd eurót Ukrajnának, de ott már muszáj volt határozottnak lenni és a vétó eszközével élni. Pénz Ukrajnának most nincs, de erre még visszatérünk egy rendkívüli uniós csúcs formájában, valószínűleg februárban – mondta.

Nem fogunk habozni egyetlen pillanatig sem, ennek a rossz döntésnek a következményeit a magyarok nem fogják megfizetni – jelentette ki Orbán Viktor, hozzátéve, hogy amikor a német kancellár, a francia elnök és mások el akarnak indulni ezen az úton, akkor nehéz ezt megállítani.

A miniszterelnök szerint az unió szokott rossz döntéseket hozni. Példaként említette a 2008-as pénzügyi válságot, a migrációt, valamint az Oroszország elleni szankciókat.

Ezt a magyar kormány rendre próbálja mérsékelni, „behúzni a kéziféket” – szögezte le.

Az ukrán helyzet rosszul áll, nem több pénzt kéne küldeni, hanem megállítani a háborút – közölte Orbán Viktor, hozzátéve, hogy a magyarok pénzét oda akarjátok adni a háború folytatására, ez pedig elfogadhatatlan.

Van egy legenda, miszerint külső segítség nélkül az ország nem tud talpon maradni, ez azonban nincs így, a magyar gazdaság átvészelte a mögöttünk álló nehéz időszakot, szemmel láthatóan uniós pénz nélkül is működik, ez a tanulság – közölte Orbán Viktor.

A másik tanulság az a miniszterelnök szerint, hogy Brüsszelben reformok kellenek, új vezetésre van szükség.

Végül a harmadik, hogy ami „jár, az jár”, a pénzeket végül mindig oda kell adni.

Ezek a pénzek be fognak kerülni a magyar gazdaságba, a következő időszakban el kell dönteni, hogy hogyan használjuk fel – hangsúlyozta a kormányfő.

A magyar alkotmány jól megszerkesztett védelmi rendszer, biztosítja a szuverenitást – mondta Orbán Viktor. Szerinte ugyanakkor „a láb mellett az egerek besurrannak, a dollárok begurulnak”, a baloldali média, részben a baloldalhoz kapcsolódó, neki dolgozó NGO-k külföldi pénzekkel igyekeznek befolyásolni a választást. Ez egy „rés”, ezért valamit tenni kellett, hogy ezt eltorlaszolja a kormány, ezért született meg a szuverenitásvédelmi törvény – közölte.

Azok kritizálják a törvényt, azok tiltakoznak most, akik ezen pénzek haszonélvezői voltak, akinek az érdekeit sérti a törvény – hangsúlyozta.

A miniszterelnök kifejtette, a szuverenitás nem elszigetelődést jelent, „nem blokkosodni kell, hanem kapcsolatokat építeni”, Magyarország számára pedig ez jelent esélyt, ugyanis exportorientált gazdaságot működtet.

A kormánynak az a dolga, hogy megértse, mit gondolnak az embereket” – jelentette ki Orbán Viktor. A nemzeti konzultációval kapcsolatban elmondta, az emberek lehetőséget kapnak arra, hogy alaposan átgondolják és véleményt nyilvánítsanak a legfontosabb kérdésekben. A konzultáció ráadásul erőt ad a kormánynak a Brüsszellel és a tagállamokkal folytatott vitákban – jegyezte meg.

Orbán Viktor
Európai Unió
Brüsszel
Ukrajna
csatlakozási tárgyalás

Most

14:39, Frissítve: 16:36

Kollégium vagy lakás?

Az egyetemi hallgatóknak továbbtanulásuk során számos költséggel kell számolniuk, az egyik ilyen a lakhatási kiadás. Legtöbben a kollégiumot választják annak kedvező ára miatt, de túljelentkezés esetén marad a lakás bérlésének a lehetősége.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.