Ugrás a tartalomra

Orbánnal és Nehammerrel is tárgyal a szerb államfő Budapesten

2022.09.28
15:36
2022.09.28
15:58
Forrás
Pannon RTV
Megnyitotta új gyárrészlegét a Grundfos Inđiján. Az eseményen a szerb elnök is jelen volt, aki több bejelentést is tett.

A több mint 17 ezer négyzetméter alapterületű beruházás értéke 20 millió euró, a tulajdonosok pedig azt ígérték, további 250 embert foglalkoztatnak majd itt, a dolgozók béreit pedig novembertől 15 százalékkal növelik. 

A dán szivattyúgyártó vállalat, amely több mint tíz éve van jelen Szerbiában, az ország egyik legnagyobb exportőre.

A gyár megnyitóján jelen volt Aleksandar Vučić szerb elnök is, aki amellett, hogy fontos beruházásnak nevezte a gyárat, aktuális belpolitikai kérdésekre is kitért. Mint mondta, október 8-án kíván szólni a nemzethez, és akkor fogja ismertetni az ország következő lépéseit, a Szerbiára nehezedő nyomás mértékét, a téli időszakra vonatkozó gazdasági és energetikai intézkedéseket, de beszél majd a nyugdíjakról és a fizetésekről is. Hozzátette: Szerbia nem fogadhatja el az ukrajnai népszavazások eredményeit.

„Szerbia ezt nem ismerheti el, és nem fogja elismerni, mert Szerbia tartja magát a nemzetközi közjoghoz, az ENSZ Alapokmányához, az ENSZ határozatához, tehát mi óvjuk a saját területi egységünket, és az érdekeinket az szolgálja a leginkább, ha védjük más, nemzetközileg elismert országok területi integritását is. Ez az egyetlen, ami bizonyosan nem változhat, és ezek egyszerűen számunkra döntő fontosságúak, mert különben semmilyen alapvető helyzetben nem lennénk nemcsak Koszovót illetően, hanem a tiszteletet illetően sem, amely most Szerbiát a nemzetközi közösségben övezi.”

Vučić közölte azt is, az elkövetkező időszakban több fontos tárgyalása lesz. Hétfőn Budapesten a magyar miniszterelnökkel és az osztrák kancellárral egyeztet a migrációs politikáról.

Grundfos
gyár
vállalat
részleg

Most

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.