Ugrás a tartalomra

Összevont határellenőrzést vezetett be Szerbia és Észak-Macedónia

2019.08.26
16:21
2024.03.19
08:35
Forrás
Szerbiai RTV
A Preševo–Tabanovce határátkelőnél ezentúl nem lesz külön szerb és külön észak-macedón útlevélvizsgálat: az utazóknak csak egy ellenőrzésen kell átesniük.

A két ország határőrei ugyanis közös ellenőrző ponton állomásoznak. Az együttes munka megkezdésénél jelen volt Ana Brnabić szerb miniszterelnök és Zoran Zaev észak-macedón kormányfő is.

Fotó: Tanjug/Zoran Zestic

Ana Brnabić szerb miniszterelnök hivatalos látogatást tett az Észak-macedón Köztársaságban. Útjának első állomása a Preševo–Tabanovce határátkelő volt, ahol Zoran Zaev észak-macedóniai miniszterelnökkel találkozott. Jelenlétükben hivatalosan is megkezdődött a két ország határőreinek közös munkája. Ebből az alkalomból Zoran Zaev kiemelte, hogy az együttes határellenőrzéssel évente nyolc millió eurót takarítanak meg: „A legfontosabb, hogy a közös munka elindítása a Preševo–Tabanovce határátkelőn megkoronázza Szerbia és Észak-Macedóna barátságát és jószomszédi viszonyát.”

Fotó: Tanjug/Zoran Zestic

A Szerbia és Észak-Macedónia integrált határátkelőjének megnyitása a nyugat-balkáni régió gazdasági együttműködésének új kezdete, mivel Priština a közép-szerbiai és bosznia-hercegovinai árucikkekre kivetett 100 százalékos vámmal felfüggesztette a CEFTA-megállapodást – emelte ki látogatása során Ana Brnabić szerb miniszterelnök. „Az ilyen projektek tulajdonképpen a régió gazdasági jólétének alapját, előfeltételét képezik. A regionális együttműködés pedig a legfontosabb a hazai gazdaságnak, a kis és középvállalatoknak, a családi vállalkozásoknak, azért mert az európai piac mellett, amely mindannyiunk számára az egyes számú piac, a regionális piac rögtön a második helyen szerepel” - részletezte a miniszterelnök.

Fotó: Tanjug/Zoran Zestic

Az egyszerűsített ellenőrzés a személy- és áruforgalmat egyaránt felgyorsíthatja, a várakozási idő pedig a felére csökkenhet a határ átkelésekor. A két miniszterelnök rámutatott, hogy a térségben egyedülálló kezdeményezésről van szó, amely példaként szolgálhat a szomszédos országok számára.

Fotó: Tanjug/AP/Boris Grdanoski

Ana Brnabić a határátkelőről Szkopjéba utazott, ahol ünnepélyes keretek között, katonai tiszteletadással fogadták.

Fotó: Tanjug/Slobodan Miljevic

A szerb kormányfő Sztevo Pendarovszkival, Észak-Macedónia elnökével is találkozott .

Észak-Macedónia
ellenőrzés

Most

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.