Ugrás a tartalomra

Pásztor István: Markánsabb bővítéspolitikát várunk az EB részéről

2019.09.17
13:21
2019.09.17
17:45
Forrás
Pannon RTV
Magyarország külpolitikájának az egyik legnagyobb sikere, hogy Trócsányi Lászlót jelölték az Európai Bizottság szomszédságpolitikával és bővítéssel megbízott biztosi posztjára.

Így fogalmazott Pásztor István a Szabadkai Magyar Rádió Napindító című műsorában.

Azt mondta, ez a magyar Európa-politika egyfajta elismerésének tekinthető. A VMSZ elnöke a határhelyzetről szólva elmondta, mindenki számára méltatlan állapotok uralkodnak a szerb-magyar határátkelőkön. Azt várja, hogy a szerb-magyar közös munkacsoport, amely azért jött létre, hogy megoldási lehetőségeket találjon az évek óta tartó problémára, hamarosan előrukkol valamivel, ami enyhít a határon tapasztalható nyomáson.

Ilyen fontos portfólió közelségébe, mint az uniós szomszédsági és bővítési biztosé, korábban soha nem engedték Magyarországot – mondta Pásztor István a Szabadkai Magyar Rádió reggeli műsorában. Az, hogy Trócsányi Lászlót jelölték a posztra, azt jelzi, Magyarország külpolitikája illeszkedik az új Európai Bizottságéhoz. Ráadásul ez fontos lehetőség Szerbia számára, mert nem mindegy, ki az, aki az unió bővítési ügyeivel meg van bízva – tette hozzá a VMSZ elnöke.

Pásztor István, elnök, VMSZ: „Azt várjuk, hogy egy markánsabb bővítéspolitika fogalmazódjon meg az Európai Bizottság részéről az elkövetkező öt évben. Másrészről azt várjuk, hogy amennyiben ez megtörténik, akkor Trócsányi biztos úr személyében egy ilyen operatív politikai döntéshozó, politikai döntéseket befolyásoló ember föl tudja gyorsítani ezeket a folyamatokat.”

Tarthatatlan állapotok uralkodnak a szerb-magyar határátkelőkön, főleg a nyári időszakban. Pásztor István szerint a hatalmas torlódás, a hosszú órákig tartó várakozás méltatlan mindenki számára, Magyarország, Szerbia és minden arra utazó számára. A legnagyobb gond a Magyarországra való beléptetésnél és az onnan való kiléptetésnél tapasztalható – tette hozzá. Néhány átkelő nyitvatartását meg lehetne hosszabbítani, és a helyzeten az is javíthat, hogy nemsokára megnyitják a Rábé-Kübekháza átkelőt – véli a VMSZ elnöke.

Pásztor István, elnök, VMSZ: „Az elkövetkező körülbelül egy hónapban befejeződik a Rábé-Kübekháza határátkelő kiépítése, fölépítése. Ha minden rendben lesz, akkor – én úgy tudom – hogy valamikor az elkövetkező egy hónapban ez a határátkelő meg is fog nyílni. Ez szintén egy reggel 7-től este 7-ig nyitvatartó határátkelő fog lenni. De minél több határpont van, ahol át lehet jutni, annál könnyebb lesz ez a folyamat.”

A vajdasági sportberuházások is fontosak – hangsúlyozta a VMSZ elnöke. A TSC jól szerepel a Szuperligában, jelenleg a második helyet birtokolja a tabellán. A topolyai labdarúgó akadémián és a környékben pedig körülbelül 1500 fiatal rúgja a labdát. Mindez újra a sportolás felé fordítja a gyerekeinket – mondta Pásztor István. A TSC mintájára Magyarkanizsán birkózóakadémia épül, a munkálatokhoz október végén fognak hozzá. Emellett több más sportággal kapcsolatban is jelentős beruházások várhatók Vajdaságban.

Pásztor István
Szabadkai Magyar Rádió
Napindító
Európai Bizottság
Trócsányi László

Most

19:06, Frissítve: 19:27

Húsvéti kirakodóvásár Pancsován

Hetedik alkalommal rendeztek húsvéti kirakodóvásárt Pancsován. A városhoz tartozó települések nőszervezetei és magánszemélyek kínálják fel kézműves portékáikat és ünnepi süteményeiket.
17:13, Frissítve: 18:46

„Európa reménye, a túlélés reménye Közép-Európa”

A CPAC Hungary második napján több hazai, külhoni és külföldi konzervatív politikus mellett beszédet mondott Gulyás Gergely magyar Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szijjártó Péter, Magyarország külgazdasági- és külügyminisztere is.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.