Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Pásztor István: Markánsabb bővítéspolitikát várunk az EB részéről

2019-09-17
13:21
2019-09-17
17:45
Forrás
Pannon RTV
Magyarország külpolitikájának az egyik legnagyobb sikere, hogy Trócsányi Lászlót jelölték az Európai Bizottság szomszédságpolitikával és bővítéssel megbízott biztosi posztjára.

Így fogalmazott Pásztor István a Szabadkai Magyar Rádió Napindító című műsorában.

Azt mondta, ez a magyar Európa-politika egyfajta elismerésének tekinthető. A VMSZ elnöke a határhelyzetről szólva elmondta, mindenki számára méltatlan állapotok uralkodnak a szerb-magyar határátkelőkön. Azt várja, hogy a szerb-magyar közös munkacsoport, amely azért jött létre, hogy megoldási lehetőségeket találjon az évek óta tartó problémára, hamarosan előrukkol valamivel, ami enyhít a határon tapasztalható nyomáson.

Ilyen fontos portfólió közelségébe, mint az uniós szomszédsági és bővítési biztosé, korábban soha nem engedték Magyarországot – mondta Pásztor István a Szabadkai Magyar Rádió reggeli műsorában. Az, hogy Trócsányi Lászlót jelölték a posztra, azt jelzi, Magyarország külpolitikája illeszkedik az új Európai Bizottságéhoz. Ráadásul ez fontos lehetőség Szerbia számára, mert nem mindegy, ki az, aki az unió bővítési ügyeivel meg van bízva – tette hozzá a VMSZ elnöke.

Pásztor István, elnök, VMSZ: „Azt várjuk, hogy egy markánsabb bővítéspolitika fogalmazódjon meg az Európai Bizottság részéről az elkövetkező öt évben. Másrészről azt várjuk, hogy amennyiben ez megtörténik, akkor Trócsányi biztos úr személyében egy ilyen operatív politikai döntéshozó, politikai döntéseket befolyásoló ember föl tudja gyorsítani ezeket a folyamatokat.”

Tarthatatlan állapotok uralkodnak a szerb-magyar határátkelőkön, főleg a nyári időszakban. Pásztor István szerint a hatalmas torlódás, a hosszú órákig tartó várakozás méltatlan mindenki számára, Magyarország, Szerbia és minden arra utazó számára. A legnagyobb gond a Magyarországra való beléptetésnél és az onnan való kiléptetésnél tapasztalható – tette hozzá. Néhány átkelő nyitvatartását meg lehetne hosszabbítani, és a helyzeten az is javíthat, hogy nemsokára megnyitják a Rábé-Kübekháza átkelőt – véli a VMSZ elnöke.

Pásztor István, elnök, VMSZ: „Az elkövetkező körülbelül egy hónapban befejeződik a Rábé-Kübekháza határátkelő kiépítése, fölépítése. Ha minden rendben lesz, akkor – én úgy tudom – hogy valamikor az elkövetkező egy hónapban ez a határátkelő meg is fog nyílni. Ez szintén egy reggel 7-től este 7-ig nyitvatartó határátkelő fog lenni. De minél több határpont van, ahol át lehet jutni, annál könnyebb lesz ez a folyamat.”

A vajdasági sportberuházások is fontosak – hangsúlyozta a VMSZ elnöke. A TSC jól szerepel a Szuperligában, jelenleg a második helyet birtokolja a tabellán. A topolyai labdarúgó akadémián és a környékben pedig körülbelül 1500 fiatal rúgja a labdát. Mindez újra a sportolás felé fordítja a gyerekeinket – mondta Pásztor István. A TSC mintájára Magyarkanizsán birkózóakadémia épül, a munkálatokhoz október végén fognak hozzá. Emellett több más sportággal kapcsolatban is jelentős beruházások várhatók Vajdaságban.

Pásztor István
Szabadkai Magyar Rádió
Napindító
Európai Bizottság
Trócsányi László

Most

21:20, Frissítve: 21:39

Sólymos László a Most-Híd új elnöke

Sólymos Lászlót, a Most-Híd korábbi alelnökét választották pártelnöknek a szlovák-magyar vegyespárt mai füleki kongresszusán - jelentette be a párt Facebook profilján.
20:56, Frissítve: 22:05

Irány a világűr!

Közép-európai idő szerint 21 óra 22 perckor lövik ki az Elon Musk által alapított SpaceX űrhajóját a NASA Kennedy Űrközpontból, a floridai Canaveral-ból.
19:37, Frissítve: 20:28

Teljes a káosz Minneapolisban

A hét elején történt rendőri brutalitás miatt utcai zavargások törtek ki. Minnesota állam kormányzója, Tim Waltz a Nemzeti gárda legmagasabb szintű mobilizációját rendelte el.

Népszerű

Újra szabadon átléphető a szerb-magyar határ

Ma délelőttől karanténkötelezettség nélkül lehetséges a személyforgalom a szerb-magyar határon a szerb és a magyar állampolgárok számára - jelentették be Röszkén sajtótájékoztatón.