Ugrás a tartalomra

Pásztor István: A munkahelyek megőrzése fontos feladat

2020.04.14
10:34
2020.04.14
16:03
Forrás
Pannon RTV
Május végén lehet majd jelentősebben lazítani a Szerbiában bevezetett szigorító intézkedéseken – nyilatkozta Pásztor István a Szabadkai Magyar Rádió Napindító című műsorában.

A VMSZ elnöke elmondta, amennyiben enyhülnek is az intézkedések, akkor sem folytatódhat az élet pont úgy, mint a járvány előtt. Kiemelte, hogy a munkahelyek megőrzése és a gazdaság talpon tartása fontos feladat, és az is marad a rendkívüli helyzet végeztével.

Pásztor István szerint túlzottan optimista dolog lenne azt remélni, hogy a korlátozások két héten belül megszűnhetnek. Ugyanakkor kiemelte, ha enyhülnek is a szigorítások, az nem fogja automatikusan azt eredményezni, hogy minden ott folytatódik, ahol abbamaradt. Ám - szavai szerint - a mostaninál sokkal komfortosabb és megszokottabb életet élhetünk majd: „A környező országok tapasztalataiból kiindulva, és abból kiindulva, amit az ember a szakértőktől hall, illetve a mozaikkockáknak az összerakásával, én azt gondolom, hogy valamikor ott május végére várható az, hogy jelentősebb lazítás lesz ezeken a szigorításokon.”

A VMSZ elnöke szerint csak a járvány lecsengése után lehet felmérni a tényleges gazdasági következményeket. A szakértők szerint akár egy olyan forgatókönyv is bekövetkezhet, amelyet már 2008-ban átéltünk - tette hozzá a VMSZ elnöke, aki bízik benne, hogy Szerbiában, a környező országok mintájára bevezetett gazdasági intézkedések segíthetnek talpon tartani a gazdaságot. A cél a munkahelyek megőrzése, a vállalkozások támogatása. A cégek likviditását pedig egy 200 millió eurós kerettel fogja segíteni a szerb kormány. Emellett azokat a külföldről visszaérkező vendégmunkásokat is támogatni szeretnék, akik ott elvesztették állasukat. Úgy véli, hogy a magyar kormány által támogatott vajdasági gazdaságfejlesztési program folytatódni fog, de a konkrétumokról még csak ezután egyeztetnek: „Egészen biztos, hogy segítenünk kell azokon, akik munka nélkül maradtak. Itt nem elsősorban a munkanélküliekre gondolok, hanem azokra, akik hazakényszerülnek külföldről, mert ott elveszítették a munkájukat. Én nagyon fontosnak tartom, hogy újra ki tudjunk írni egy start-up pályázatot, hogy a meglévő vállalkozásokat erősíteni tudjuk, hogy megerősíthessük a vállalkozásainkat, hogy a munkahelyeket meg tudják tartani.”

A mezőgazdasági dolgozókra vonatkozóan a műsorban elmondta, bár a kijárási tilalom nagy mértékben hat a mezőgazdasági munkálatokra, ha reggel 5 és este 8 között végzik ezeket, nem kell kellemetlenségre számítani. Hozzátette: az eddigi tapasztalatok azt mutatják, a rendőrségi ellenőrzés folyamatos, de az intézkedések mezőgazdaság-barátok.

Pásztor István
koronavírus
gazdaság

Most

19:06, Frissítve: 19:27

Húsvéti kirakodóvásár Pancsován

Hetedik alkalommal rendeztek húsvéti kirakodóvásárt Pancsován. A városhoz tartozó települések nőszervezetei és magánszemélyek kínálják fel kézműves portékáikat és ünnepi süteményeiket.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.