Ugrás a tartalomra

Pásztor István: Vajdaság gazdasága a járvány ellenére is jól teljesít

2021.02.24
15:11
2021.02.24
17:06
Forrás
Pannon RTV
A világjárvány kihívásai mellett is jól teljesített Vajdaság gazdasága 2020-ban - jelentette ki Pásztor István. A Tartományi Képviselőház elnöke a Vajdasági Gazdasági Kamara elnökével találkozott.

Vajdaság külkereskedelmi forgalma tavaly egy százalékot csökkent az előző évhez viszonyítva. A koronavírus világjárvány a turizmusban is jelentős visszaesést okozott, de más ágazatokat nem érintett ilyen súlyosan - mondta el Boško Vučurević, a Vajdasági Gazdasági Kamara elnöke.

„A foglalkoztatottság minden statisztika szerint 2,2 százalékkal nőtt az előző időszakhoz képest. Ez azt jelenti, hogy a termelési kapacitás mellett megmaradtak a munkahelyek is. Ami pedig a legfontosabb, hogy a fizetések, illetve a személyes bevétel Vajdaságban tíz százalékkal nőtt. Az átlagfizetés Vajdaság Autonóm Tartományban 58-59 ezer dinár körül van.”

Az átlagfizetés a dél-bácskai körzetben, ezen belül Újvidéken a legmagasabb, Dél-Bánátban pedig a legalacsonyabb- hangzott el.

A vajdasági gazdaság jól teljesített - hangsúlyozta Pásztor István, a Tartományi Képviselőház elnöke.

„Az ipari termelés szintje nálunk, vajdasági szinten nem esett vissza, hanem 3 százalékkal növekedett. A mezőgazdaság teljesítménye az majdnem 4,5 százalékos pluszt mutat. Ez egy nagyon jó mezőgazdasági év volt, és nem csak a Jóistennek köszönve, hanem a mezőgazdaságban tevékenykedők munkájának is köszönve. Illetve az, ami nagyon pozitív, hogy a feldolgozóiparnak a teljesítménye is nagyon jó, mintegy 3,3 százalékkal nagyobb, mint a 2019-es évben.”

A legjelentősebb mezőgazdasági kiviteli cikk a kukorica volt, amely értéke rekordmagasságú volt, 15 százalékkal magasabb mint az előző időszakban.

Vajdaság
Vajdasági Gazdasági Kamara
Pásztor István
Boško Vučurević
elnök

Most

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.