Ugrás a tartalomra

Petar Petković: Nagyon nehéz a koszovói szerbek helyzete

2024.02.04
13:57
2024.02.04
17:09
Forrás
Pannon RTV
A szerb kormány Koszovó-ügyi Irodájának vezetője hangsúlyozta, mindent megtesznek azért, hogy összeüljön az ENSZ Biztonsági Tanácsa annak kapcsán, hogy Pristina betiltotta a dinár használatát Koszovó területén.

Petar Petković szerint Albin Kurti koszovói miniszterelnök olyan intézkedéseket vezetett be, amellyel ellehetetlenítik a koszovói szerbek életét. A szerb kormány Koszovó-ügyi Irodájának vezetője kiemelte, a Pristina által diktált, a szerb nép ellen irányuló erőszakhullám figyelmeztetés kell, hogy legyen a nemzetközi közösség számára, hogy határozott lépéseket tegyenek a szerb nép és a szerb vagyon megvédése érdekében.

Petar Petković, a szerb kormány Koszovó-ügyi Irodájának vezetője: „Mi mindent megteszünk, ami tőlünk telik. Másrészről ott van Albin Kurti hihetetlen döntése, hogy megszüntesse a dinárt, megszüntesse Szerbia fizetési forgalmát Koszovó területén, ezzel tegye kérdésessé a szerb nép megmaradását Koszovó területén. Tudják, mit jelent ez? Tehát itt nem csak erről van szó, bár ez szinte a legfontosabb, amikor a fizetésekről, nyugdíjakról, szociális juttatásokról és ösztöndíjakról beszélünk. Több mint 95 ezer számla és ember Koszovón valamilyen formában részesül Szerbia támogatásából. Ne is beszéljek arról, milyen következményekkel jár ez az oktatásra és az egészségügyre nézve.”

A szerb kormány Koszovó-ügyi Irodájának vezetője hangsúlyozta, küzdeni fognak azért, hogy összeüljön az ENSZ Biztonsági Tanácsa annak kapcsán, hogy Pristina betiltotta a dinár használatát Koszovó területén. Petar Petković azt mondta, Albin Kurti etnikai tisztogatást hajt végre a koszovói szerbek ellen, és ezt mindenképp meg kell akadályozni. Rámutatott arra, hogy az elmúlt egy évben több mint 14 százalékkal csökkent a szerbek száma Koszóvón.

„Küzdeni fogunk azért, hogy megkapjuk a szükséges szavazatok többségét annak érdekében, hogy a tanácskozás megtörténhessen. Az ENSZ Biztonsági Tanácsának rendkívüli ülését kérjük, azért, mert Albin Kurti napról napra etnikai tisztogatást végez a szerb nép ellen Koszovó területén az intézkedéseivel, erőszakos cselekedeteivel, vagy ahogy a jogi egyezményekben fogalmaznak, elviselhetetlen életkörülményeket teremt, szándékosan kitéve a szerb embereket olyan körülményeknek, amelyben nem tudnak fennmaradni Koszovó területén, inkább elmenekülnek, elsősorban Közép-Szerbia területére.”

Eközben az Európai Unió arra kéri Koszovót, hogy kerülje az olyan egyoldalú lépéseket, amelyek feszültségeket okozhatnak, és hogy ezekkel a kérdésekkel az EU közvetítésével folytatott párbeszéd keretében foglalkozzanak.

Koszovó
koszovói szerbek
Petar Petković
Biztonsági Tanács
Pristina
dinár
betilt

Most

18:48

Táncolt a tavasz a Népkörben

A tánc világnapja alkalmából a szabadkai Népkör Magyar Művelődési Központ idén is megszervezte a Táncoló tavasz elnevezésű rendezvényt. A regionális gyermek és ifjúsági néptánc találkozón közel 200 fiatal lépett színpadra.
16:29, Frissítve: 17:15

Megkezdte a támogatói aláírások gyűjtését a VMSZ

Magyarkanizsa, Topolya, Zenta község területén ma, Szabadkán és több önkormányzatban vasárnap, a szórványban pedig szükség esetén hétfőn és kedden gyűjtik az önkormányzati listaállításhoz szükséges támogatói aláírásokat.
15:14, Frissítve: 18:25

Újraszentelték a Ladányi-keresztet

Újraszentelték a Törökbecse és Basahíd közötti országút mentén álló Ladányi keresztet. Törökbecse polgárai a közelben zajló 1849-es csatában elesett névtelen hősök emlékére állíttatták fel annak idején.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.